Volvo og Mercedes

Nå skal de samarbeide

Om noen år kan Volvo og Mercedes kjøre rundt med like motorer, utviklet av svenskene.

SKAL SAMARBEIDE: Volvo-eier Geely har kjøpt 10 prosent av Mercedes-eier Daimler. Det gjør at de to merkene trolig skal samarbeide om utvikling av forbrenningsmotorer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix/Reuters
SKAL SAMARBEIDE: Volvo-eier Geely har kjøpt 10 prosent av Mercedes-eier Daimler. Det gjør at de to merkene trolig skal samarbeide om utvikling av forbrenningsmotorer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix/Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kinesiske Volvo-eieren, Geely, kjøpte i fjor ti prosent av den tyske bilprodusenten Daimler, selskapet som eier Mercedes-Benz. Nå melder Automobilwoche at de to konsernene naturlig nok skal samarbeide.

Dette samarbeidet skal gjelde utvikling av forbrenningsmotorer. Også andre samarbeid skal være aktuelle.

Kilder hos både Volvo Cars og Daimler bekrefter overfor det tyske nettstedet at samtaler er igang mellom selskapene og at utviklingen er positiv, men at det fortsatt er for tidlig å fortelle noe konkret. Saken er også gjengitt av det internasjonale nyhetsbyrået Reuters.

Samarbeid nødvendig

Det som imidlertid er sikkert, er at bilprodusentene framover må kutte kostnader og at samarbeid mellom store bilmerker har heller blitt regelen, framfor unntaket. Sist var det PSA (Opel, Peugeot, Citroën og DS) og FCA (Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Lancia, Jeep, Maserati og Ram), som i slutten av 2019 bestemte seg for å fusjonere.

Nå er det imidlertid ingen planer om fusjon mellom Geely og Daimler - eller Volvo og Mercedes - men det er likefullt et behov for å samarbeide. Dette blir i stor grad presset fram av handelskrigen mellom Kina og USA, samtidig som det kreves store investeringer innen både elektriske biler og autonom teknologi, skriver Reuters.

Volvo går foran

Allerede i oktober gjorde Geely det kjent at Volvo skal utvikle og dele forbrenningsmotor-teknologi med søstermerkene i konsernet. Dette vil potensielt også dreie seg om neste generasjons forbrennings- og hybridmotorer på sikt. Det er dette som gjør at det spekuleres i at det er Volvo som også skal få jobben med å utvikle forbrenningsmotorer på vegne av Daimler også.

Geely og Daimler offentliggjorde onsdag 8. januar i en pressemelding at de i et globalt fellesforetak skal samarbeide om videreutvikling av bilmerket Smart. Konsernene har også en avtale om en felles limousin-tjeneste i Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer