Nå skal laser avsløre elgen

Nytt system som varsler med blinkende lys når vilt nærmer seg, prøves ut på riksveg 7.

Slik ser det nye varslingsskiltet ut. Blinkende lys skal advare når nærgående vilt er registrert av laserdetektorer. Foto: KNUT ERIK JETLUND/STATENS VEGVESEN
Slik ser det nye varslingsskiltet ut. Blinkende lys skal advare når nærgående vilt er registrert av laserdetektorer. Foto: KNUT ERIK JETLUND/STATENS VEGVESEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når bil møter elg er det fare for både liv og helse. Dessuten blir det ved hver påkjørsel i snitt materielle skader for 150.000 kroner, viser tall fra forsikringsselskapet If.

Mye er prøvd for å hindre viltpåkjørsler, men tiltakene har vist seg å ha blandet resultat. Og selv om det er varselskilt som advarer bilister mot stor elgfare mange steder, fortsetter påkjørslene.

Kanskje kan det nye systemet som nå prøves ut i Hallingdal vise seg å være effektivt på utsatte steder. To til tre kilometer nord for Flå sentrum, på riksveg 7 gjennom Hallingdal, monteres nå strømgjerder, varselsskilt og lasermålere. Ikke for å måle bilenes fart, men for å detektere og varsle om vilt.

Og dette er noe nytt i Norge.

– Strømgjerder på om lag 500 meters lengde på hver side av vegen sluser elgen inn mot et krysningspunkt på riksveg 7. Når laseren registrerer elg, rådyr og annet vilt som nærmer seg vegpassasjen settes et varslingskilt med lys i virksomhet. Bilistene blir dermed obs på at dyr nærmer seg vegen og kan sette ned farten, forteller prosjektleder Knut Erik Jetlund ved regionrådet i Hallingdal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer