Nå skal vrakene vekk

Ifølge Trafikketaten opptar bilvrak hele 1.400 parkeringsplasser i Oslo. I løpet av de nærmeste ukene kan disse plassene bli frigjort.

Publisert
Sist oppdatert
Nå skal vrakene vekk

Nå skal vrakene vekk

 1. Store bilder


Det var i juli i fjor at Vegdirektoratet presenterte sitt forslag om endringer i Vegtrafikkloven. Målet med forslaget var å gi myndighetene lovhjemmel for å fjerne bilvrak som står parkert på offentlige parkeringsplasser. Vi omtalte lovforslaget og ga våre lesere muligheten til å si sin mening. Resultat: Hele 88 prosent støttet Vegdirektoratets forslag.

Positive høringsinstanser

Da høringsfristen gikk ut den 13. september i fjor, viste det seg at høringsinstansene var like positive som DinSide Motors lesere. Blant de 68 høringsinstansene som ga tilbakemelding, var hele 60 positive til forslaget.

Og tirsdag 6. juni ble vedtok Stortinget omsider å legge til følgende tekst inn i Vegtrafikklovens paragraf 17, første ledd: Registreringspliktig kjøretøy uten lovlige kjennemerker skal ikke være parkert utover 14 dager på offentlig eller privat veg skiltet med offentlige trafikkskilt.

Trer i kraft umiddelbart

Lovendringen trer i kraft umiddelbart, og innebærer faktisk en skjerping i forhold til Vegdirektoratets opprinnelige forslag, som gikk inn for at bilvrak først skulle kunne fjernes etter 30 dager.

Fornøyd ved Oslo trafikketat

Nå skal vrakene vekk


Jon Fodstad, direktør ved Trafikketaten i Oslo, er glad for at Stortinget nå har bifalt Vegdirektoratets forslag.

- Vi gikk faktisk inn for at biler uten lovlig kjennemerker skulle kunne fjernes umiddelbart, men er likevel fornøyd med at de nå kan fjernes etter 14 dager, sier Fodstad, som nå vil rydde opp på Oslos offentlige parkeringsplasser.
Trafikketaten vil ta i mot tips fra publikum, men vil også selv aktivt gå inn for å kartlegge byens bilvrak.

- Når vi kommer over biler uten kjennemerker, noterer vi det, i tillegg til at vi tar bilder og noterer ventilstilling på alle fire hjul. Så kommer vi tilbake etter 14 dager og kontrollerer om bilen fortsatt er der, opplyser Fodstad.

Vi tok oss en liten tur ut i Oslos gater og trengte ikke lete lenge før vrakene dukket opp. Se bildene her.

Mindre problem i Bergen

Nå skal vrakene vekk


Ved Bergen parkeringsselskap opplyser direktør Borghild Lekve at problemet ikke er like stort i vestlandshovedstaden som i Oslo, men at publikum er velkomne til å tipse etaten om bilvrak som opptar offentlige parkeringsplasser.

Turid Innstrand, parkeringssjef ved Trondheim parkering, er også takknemlig for tips, og kan opplyse at de i Trondheim også selv vil gå aktivt til verks for å kartlegge problemet.

Hit ringer du

Tar bilvrak opp parkeringsplasser i din gate? Du kan tipse de ulike parkeringsetatene på følgende telefonnumre:

 • Oslo: 22 08 20 00. Nytt telefonnummer fra 16. juni: 23 48 20 00
 • Bergen: 55 56 88 50
 • Trondheim: 72 54 65 01
 • Relaterte artikler:

 • Vil ha vrakene vekk
 • Du finner flere samferdsels-relaterte artikler her

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer