Mobil i bil i utlandet

Nå skjerper svenskene reglene mot mobilbruk i bilen

Dette må du passe på om du bruker mobiltelefonen når du kjører bil i utlandet.

NÅ SKJERPER SVERIGE MOBILREGLENE: Som siste land i Europa innfører Sverige nå forbud mot å bruke håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil. Bryter du loven kan det koste deg 1.500 svenske kroner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NÅ SKJERPER SVERIGE MOBILREGLENE: Som siste land i Europa innfører Sverige nå forbud mot å bruke håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil. Bryter du loven kan det koste deg 1.500 svenske kroner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

I Norge har det lenge vært forbudt å bruke håndholdt mobil men man kjører bil – og straffen dersom man blir tatt, er et forelegg på 1.650 kroner.

Men denne loven er det mange som bryter:

I november 2017 omtalte Dinside en undersøkelse som fortalte om sjokktall for nordmenn som bryter loven mot håndholdt mobilbruk i bil.

Svenskene har lenge vært mye mer liberale på bruk av håndholdt mobiltelefon i bil, selv om både Norge og resten av Europa lenge har hatt forbud mot dette – og til dels svært høye bøter forbundet med overtramp av loven.

Men nå har altså svenskene også fulgt etter:

Forbudt fra 1. februar

1. februar innførte Sverige, som siste land i Europa, forbud mot bruk av håndholdt mobiltelefon i bil.

Dette forbudet innebærer at det ikke er lov å prate i mobilen, surfe, sende sms og generelt å holde mobilen i hånda, mens du kjører bil eller annet motordrevet kjøretøy.

Tidligere hadde svenskene forsøkt seg med en «rundere» regel som sa at man ikke fikk lov til å fikle med mobilen dersom dette påvirket kjøringen.

Dette hadde imidlertid ikke den ønskede effekten på mobilbruken i bil, og det er grunnen til at de nå har skjerpet loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer