Nå smeller det

22. og 23. desember er det stor bulke-risiko.

HØYSESONG FOR KJØPESENTERBULKING: 22. og 23. desember var de to mest travle dagene hva gjelder ulykker, i 2010. Foto: COLOURBOX.COM
HØYSESONG FOR KJØPESENTERBULKING: 22. og 23. desember var de to mest travle dagene hva gjelder ulykker, i 2010. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det varierer litt fra år til år, men generelt kan vi si at de siste dagene før jul er veldig travle, sier informasjonssjef i If, Jon Berge, til DinSide.

Ifølge forsikringsselskapet Tryg øker antall bilskader med nesten 30 prosent den siste uken før jul.

– Vi ser en tydelig tendens til en økning i antallet bilskader fra nå og fram til 24. desember, sier Ketil Voll, seksjonsleder i bilskadeavdelingen i forsikringsselskapet Tryg.

Se opp 22. og 23. desember

- I fjor var lillejulaften den travleste dagen når det gjelder ulykker, sier Berge i If.

Ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) var det 2.100 hendelser på lillejulaften i fjor, og 1.890 hendelsen den 22. desember. Dette er totaltall for hele forsikringsbransjen.

- Dette var de to mest travle dagene gjennom hele fjoråret, sier Jon Berge til DinSide.

- Men i fjor hadde det kommet snø da, og dårlig føre spiller inn. I fjor var også lillejulaften på en torsdag, og det i seg selv at det var en torsdag kan også spille inn, sier Berge.

Ifølge informasjonssjefen i If spiller nemlig også ukedag inn på julestatistikken. Dersom julaften hadde vært på en tirsdag, kan det hende at flere hadde gjort unna innkjøpene i løpet av helgen rett i forkant, og lillejulaften kunne blitt mindre ulykkesutsatt. Med julaften seint i uka, vil flere utsette innkjøpene til dagene før julaften, og disse dagene blir travlere.

- Hvis vi ser tilbake noen år, er det også noen år med mindre hendelser i jula. Men generelt sett er det alltid ganske travle dager, sier Berge.

Dersom man ser på hvordan utviklingen har vært de siste årene, kan vi risikere mange ulykker lillejulaften i år.

- I år er lillejulaften på en fredag, og hvis det følger utviklingen, vil det toppe seg i år, sier Berge i If til DinSide.

Styr unna kjøpesentrene

Han oppfordrer alle som må ut å kjøre de siste dagene før jul, til åvære ekstra vaktsomme.

- Man bør passe ekstra godt på og se seg godt for dersom man er ute og kjører torsdag og fredag, sier Jon Berge i If.

Han forteller at det er en overvekt av bulking i parkeringshus og påkjørsel bakfra. Det er lite personskader, men småskader som kan bli ganske kostbare.

- Den siste konfekteska som kostet 100 kroner, kan fort koste 10.000 kroner, sier Berge.

– Mange er ute og kjører i disse siste ukene før jul, noe som bidrar til at skadefrekvensen øker. Dårlig tid og stress senker kjøreferdighetene, og det er lett å glemme å se i speilet. Også dårlig vær, mørke og ofte glatte veier bidrar til å gjøre juletrafikken utrygg, sier Ketil Voll, seksjonsleder i bilskadeavdelingen i forsikringsselskapet Tryg.

– I tillegg skjer det en god del mindre men likevel kjedelig uhell, særlig på kjøpesentrenes parkeringsplasser. Tall fra hele forsikringsbransjen viser at spesielt antall rygge- og parkeringsulykker er høyere i desember enn ellers i året, opplyser Voll.

- Skal ikke ut med bilen

Informasjonssjefen i If tar sine forholdsregler:

- Et godt tips er å gjøre seg ferdig ganske tidlig i uka. Jeg skal ikke ut med bilen min på kjøpesenter på lillejulaften, sier Berge i If.

- Vi vet at sentrene er fulle, så hvis du klarer å gjøre det unna før den 23., er det en kjempefordel, sier Berge til DinSide.

Høy fart og forbikjøringer

Statens vegvesen oppfordrer også til aktsom kjøring i jule- og nyttårsferien.

Ifølge vegvesenet er det ofte høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er møte- og utforkjøringsulykker. Forbikjøringer er også noe som ofte skaper kluss i trafikken, enten i form av påkjøring bakfra, utforkjøring eller møteulykke.

- Mange kjører på veier de ikke er vant til, noe som gjør forbikjøringer ekstra farlig. I tillegg skaper forbikjøringer i tett trafikk farlige situasjoner, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Mange biler er fulle og tungt lastet med gaver og skiutstyr, noe som sammen med vinterføre og høy fart gir dårligere kontroll på bilen. Rus og manglende bruk av bilbelter er også en gjennomgående trekk viser analyser av juleulykkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer