Ikea: Lading av elbil

Nå tar Ikea grep

Mer enn 300 nye lynladere for elbil skal gjøre handleturen til Ikea enklere.

SATSER PÅ ELBILER: Innen utgangen av 2023 skal Ikea ha byttet ut og fått på plass over 300 nye elbilladere - utbygd og driftet av Recharge - på de norske varehusene. Illustrasjon: Ikea
SATSER PÅ ELBILER: Innen utgangen av 2023 skal Ikea ha byttet ut og fått på plass over 300 nye elbilladere - utbygd og driftet av Recharge - på de norske varehusene. Illustrasjon: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikea har hatt ladepunkter for elbiler ved de sju norske varehusene siden 2016. Nå skal imidlertid antallet og kapasiteten økes betydelig, slik at det skal bli enklere å besøke varehusene med elbil. Det melder selskapet i en pressemelding.

TEKNO-ELBIL: Mercedes-Benz EQS framstår som elbilenes S-Klasse som teknologisk flaggskip. Dette er bare noen av finessene. Video: Hans Arne Vedlog, Øystein Bergrud Fossum og Embla Augusta Hjort-Larsen. Klipp: Øystein Bergrud Fossum og Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

Satser på nullutslipp

Ikea skriver videre at de jobber for å sikre nullutslipp fra egen transport relatert til hjemlevering innen 2025. I tillegg skal utslipp relatert til kunders og medarbeideres reise til og fra varehus reduseres med 50 prosent innen 2030.

– Vi har mange som besøker varehusene våre og vi har et stort ansvar ovenfor menneskene og nabolagene der vi er til stede, sier Siri Norhagen i pressemeldingen.

Følgelig er det mange som reiser langt for å komme til et Ikea-varehus, som er plassert i eller nær Oslo (2), Stavanger, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Ringsaker på Hedmarken.

SLIK SKAL DET BLI: Med en hel rekke elbilladere (til høyre), samt et felt i midten, nærmest inngangen kan det bli attraktivt å kjøre elbil til Ikea framover. Illustrasjon: Ikea
SLIK SKAL DET BLI: Med en hel rekke elbilladere (til høyre), samt et felt i midten, nærmest inngangen kan det bli attraktivt å kjøre elbil til Ikea framover. Illustrasjon: Ikea Vis mer

– Minst 16 lynladere

Av ladepunktene som installeres på varehusene, vil de ifølge selskapet komme minst 16 lynladere, med mulighet for å øke til 24 lynladere. Disse ladestasjonene vil også kunne benyttes av Ikeas egne elbiler for hjemlevering. I tillegg til lynladerne vil hvert varehus ha minumum 20 normalladepunkt for kunder og medarbeidere.

Lynladerne skal kunne levere en effekt fra 150 kW oppimot 300 kW. De kundene med elbiler som kan ta imot så høy effekt, vil etter en full varehus-runde dermed kunne være fulladet i god tur tid til hjemreisen.

– Etterspørselen etter hjemlevering øker, og vi har et stort ansvar for å sikre at disse leveransene gjøres på en mer bærekraftig måte. Med investeringen i nye ladere er vi et stort skritt nærmere målet om nullutslipp for hjemleveringer i alle våre markeder, forklarer Norhagen.

APPLAUDERER: Unni Berge er leder for kommunikasjons og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.
APPLAUDERER: Unni Berge er leder for kommunikasjons og samfunnskontakt i Norsk elbilforening. Vis mer

Får applaus

Nyheten får stående ovasjoner fra Norsk elbilforening.

– Dette er en framtidsrettet satsing av Ikea. Veldig mange elbilister liker å lade når de uansett gjør andre ting, som å handle, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Elbilforeningen, til DinSide.

Hun mener dessuten det er grunn til å applaudere at Ikea vil satse på utslippsfri varelevering.

– Dette er noe andre bedrifter burde la seg inspirere av. For å kutte nok klimagassutslipp, holder det ikke at bare personbiler blir utslippsfrie, det må også varebilene bli. Det vil også hjelpe på lokal luftkvalitet i byene, forklarer kommunikasjonssjefen.

Ferdig innen 2023

Arbeidet med de nye ladepunktene er allerede i gang, og ferdigstilles innen utgangen av 2023. Det nye tilbudet vil erstatte det eksisterende ladetilbudet, som til sammenligning er relativt beskjedent.

Ikea besørger lokasjonene, mens ladeoperatøren Recharge eier ladepunktene og er ansvarlig for installasjon, vedlikehold og drift. Med andre ord er det de som tar de betalt for ladingen fra varehuskundene.

– Vi jobber kontinuerlig med å gjøre elbillading enda enklere og mer tilgjengelig. Med mellom 16 og 24 lynladere per varehus er vi sikre på at Ikea blir et attraktivt ladestopp for mange elbilister, sier kommunikasjonssjef Elise Thorvaldsen i Recharge.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer