Ulovlig bruk av mobiltelefon i bil

Nå vil dette svi kraftig

Fra og med 1. mars skal det svi skikkelig å bli tatt med mobilen i hånda. På litt over ett år har forelegget økt med hele 340 prosent.

MYE DYRERE: Fra 1. mars ble det igjen mye dyrere å bli tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet. Siden 2020 har bøtesatsen økt med nesten 4,5-gangen. Foto: Øystein B. Fossum
MYE DYRERE: Fra 1. mars ble det igjen mye dyrere å bli tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet. Siden 2020 har bøtesatsen økt med nesten 4,5-gangen. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den kraftige økningen for mobilbruk kommer fordi man ikke er fornøyde med etterlevelsen av denne bestemmelsen siden forrige økning. Derfor er det nå et ønske om å skru til såpass hardt at det blir avskrekkende nok til at forbudet etterleves.

Det sier UP-sjef Knut Smedsrud til DinSide. Fra og med tirsdag denne uken ble nemlig bøtesatsene i trafikken justert.

Karftig økning

Jevnt over gjelder endringene oppjusteringer i konsumprisindeksen fra 2021 til 2022 - stort sett mellom ett og fire prosent. På det meste koster det det nå 11 600 kroner å bli tatt i 36-40 km/t for raskt i 90-sone eller høyere.

Men når det kommer til bruk av håndholdt mobiltelefon bak rattet, skrur Samferdselsdepartementet bøtesatsene knallhardt til.

Fra og med tirsdag 1. mars økte nemlig forelegget med 49 prosent - fra 5000 kroner til 7450 kroner. Prikkbelastningen er fortsatt den samme, med tre prikker for ulovlig bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring.

Vi skal imidlertid ikke lenger tilbake enn til 1. januar 2021 til den gang forelegget økte fra 1700 til 5000 kroner. Med andre ord har forelegget for ulovlig mobilbrukt økt med 340 prosent - nesten 4,5 gang - på litt over ett år. I tillegg har prikkbelastningen dette medfører økt jevnt på få år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer