Nær halvparten bryter fartsgrensa

Mange kjører for fort i spesielt tettbygde strøk.

FARTSGRENA: Mange avslører at de ofte bryter fartsgrensa i 30-sonen. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
FARTSGRENA: Mange avslører at de ofte bryter fartsgrensa i 30-sonen. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer
Publisert

Trygg Trafikk sier en i en pressemelding at de er bekymret over ferske tall som viser at nordmenn stadig kjører for fort.

Tallene kommer etter en undersøkelse utført av Kantar på oppgrag fra Trygg Trafikk, og omhandler når og hvor nordmenn sier de kjører for fort. Her kommer det blant annet frem at det er mest råkjøring på landeveien der fartsgrensa er 80 kilometer i timen.

Hele 8 av 10 av de spurte sier de av og til eller ofte kjører for fort på disse veiene, mens 2 av 10 sier at de nesten aldri kjører for fort.

- 4 av 10 dødsulykker skyldes for høy fart. At så mange innrømmer at de stadig bryter fartsgrensa tyder på at folk ikke forstår risikoen de utsetter seg selv og andre for, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, som er skuffet over det som kommer frem i undersøkelsen.

For fort i tettbygde strøk

Det er ikke bare på landeveien at nordmenn innrømmer at de kjører for fort. I undersøkelsen sier også 17 prosent at de kjører over fartsgrensa nesten hver gang de kjører i tettbygde strøk der fartsgrensa er 50 kilometer i timen.

Samtidig svarer nærmere halvparten, 47 prosent, at de av og til eller ofte kjører over fartsgrensa i 50-sonen.

I tillegg sier 16 prosent at de nesten alltid bryter fartsgrensa på 30 kilometer i timen - det er dobbelt så mange som svarte det samme i tilsvarende undersøkelse i fjor - og det fremkommer at det er personer under 30 år som har minst respekt for 30-sonen.

29 prosent av sjåfører under 30 år sier de kjører nesten konsekvent over 30-grensa.

Det reagerer Johansen på.

- Det er særlig alvorlig at så mange kjører for fort i de lavere fartssonene. Det er snakk om tettbygde strøk og boligstrøk med barn og myke trafikanter. Da er det ekstra viktig å holde farten nede og være årvåken. Vi i Trygg Trafikk ønsker også flere politikontroller i tettbygde områder, sier han i pressemeldingen.

- Glemmer seg bort

Av årsaker til at de ofte kjører for fort, svarer 48 prosent at de rett og slett glemmer seg bort, mens 37 prosent svarer at de kan kjøre så fort fordi veien er god nok, fremkommer det i undersøkelsen.

Johansen sier at årvåkenhet er noe av det viktigste for alle som kjører bil, og det innebærer også å følge med på fartsgrensa og overholde den.

- Den er ikke tilfeldig, men satt på bakgrunn av veistandard, trafikkmengde og sikkerhetsmarginer, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer