NAF: Her er de beste sommerdekkene

Har testet 13 premium- og billigdekk.

VANNPLANING: For å unngå vannplaning er det viktig å ha gode dekk som tar unna vannet. Å kjøre på gamle slitte sommerdekk kan få katastrofale følger.  Foto: NOKIAN
VANNPLANING: For å unngå vannplaning er det viktig å ha gode dekk som tar unna vannet. Å kjøre på gamle slitte sommerdekk kan få katastrofale følger. Foto: NOKIAN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NAF har nettopp sluppet resultatene av årets test av sommerdekk. Testen inkluderte totalt 13 dekk i alle prisklasser.

I testen kåres Nokian Hakka Green2 til årets testvinner. På andre plass finner vi Goodyear Efficient Grip etterfulgt av Pirelli Cinturato P7 på tredje. (Se hele listen nederst i artikkelen).

LES OGSÅ: Dekkene går også ut på dato

Sprik mellom testene

For kort tid tilbake kåret svenske Vi Bilägare Continental ContiPremiumContact 5 til det beste sommerdekket. I NAFs test kommer dette dekket på 4. plass.

Den testen kan du lese mer om her.

At dekkene spiller inn på både kjøreopplevelse og sikkerhet, er ingen hemmelighet. At dekkene kan oppføre seg forskjellig fra underlag til underlag, er heller ikke overraskende. Nå kan det vise seg at det er nettopp dette som gjør at resultatene spriker fra test til test.

MANGE ALTERNATIVER: Det er mange alternativer når det kommer til sommerdekk. Korsvoll anbefaler at kjøpere ser nøye på testene og handler ut ifra hva som passer det normale føret.  Foto: Fred Magne Skillebæk
MANGE ALTERNATIVER: Det er mange alternativer når det kommer til sommerdekk. Korsvoll anbefaler at kjøpere ser nøye på testene og handler ut ifra hva som passer det normale føret. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


Rune Korsvoll i Motor har lang erfaring med dekktester, og mener at i tillegg til underlaget kan det være flere faktorer som påvirker testresultatet.

- Hva som gjør at det spriker mellom våre resultater og testen til Vi Bilägare, er vanskelig å si. Ofte er det gjerne vektleggingen av de forskjellige egenskapene som gjør det. Det er derfor vi også tydeliggjør viktigheten av at leserne selv går inn i testen og ser hva som er vektlagt, sier Korsvoll til Dinside.

- I Norge har vi forskjellige behov. Noen skal ha så stillegående dekk som mulig, mens andre må ha dekk som gjør det aller best på vått føre. Derfor håper vi alle går inn og ser spesifikt etter det dekket som passer deres bilbruk best.

LES OGSÅ: Dekkskifte for dummies

Blant dekkene som ble testet, holder de såkalte premiumdekkene seg på toppen. Akkurat der de skal være. Mange vil imidlertid stusse over at premiumdekket Michelin Primacy 3 lander på 7. plass, men det overrasker ikke Korsvoll:

- Michelin regnes som et premiumdekk som hører til på toppen, og de legger stor vekt på holdbarhet og slitasje. Når vi har distansetestet dekket tidligere, holder det merkverdig lenger enn de konkurrerende dekkene. Men de scorer ikke like bra på alle testpunktene, forklarer Korsvoll.

Også billigdekk i toppen

Om du ikke har råd til de dyreste dekkene i klassen, er det gledelig at et av de billigere dekkene legger seg på toppen. På 5. plass kommer sommerdekket fra Apollo, Alnac HG.

- Det kommer godt ut og er et rimelig dekk. Flere av dekkene er rimelige og presterer bra, og passer derfor godt for dem som ikke har råd til de dyreste dekkene.

Ettersom prisen på sommer- og vinterdekk varierer fra leverandør til leverandør, oppgir vi ikke utsalgsprisene i tabellen under:

1.9,4Nokian Hakka Green2 TESTVINNER
2.9,2Goodyear Efficient Grip
3.9,2Pirelli Cinturato P7
4.9Continental Premium Contact 5
5.8,8Apollo Alnac HG
6.8,7Dunlop Blu Response
7.8,7Michelin Primacy 3
8.8,2Vredestein Sportrac 5
9.8Landsil LS 388
10.7,9Barum Bravuris 3
11.7,5Kumho Ecowing ES01
12.6,9Nankang Green Sport
13.6,6Wanli Harmonic H220


Du kan lese mer om testen på Motor sine hjemmesider her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer