Når bilen får ører

Kapasiteten til midkonsollene begynner å bli sprengt - av knapper. I mai kommer Jaguar S-type til Norge, en bil som kan leveres med talestyring. Hva skjer når bilen får ører?

Når bilen får ører
Publisert

I BMW sin luksusbil, 7-serien, kan føreren betjene snaut 80 forskjellige brytere og spaker fra førerplassen - og da er ikke den innebygde mobiltelefonen telt med. Det sier seg selv at ethvert tastetrykk blir en leteaksjon etter den riktige knappen.

Løsningen på de stadig mer overfylte midtkonsollene er stemmen. Firmaet Visteon, som er en stor underleverandør av bildeler til bilindustrien, har utviklet et system som gjør det mulig å snakke til bilen.

Ikke knappeløst

Ved å holde nede en knapp på rattet kan føreren gi kommandoer til bilen. I første rekke er det lydanlegg, klimaanlegg og mobiltelefonen som kan styres, men Visteon ser ikke noe hinder for at ikke justering av seter, navigasjonssystemer og surfing på internett kan styres ved hjelp av stemmen i fremtiden.

Trafikksikkerheten økes

Den største fordelen med talestyring er at føreren slipper å ta blikket bort fra veien og hendene av rattet. Dermed øker trafikksikkerheten, og samtidig komforten til føreren.

Men talestyring har flere fordeler, skal vi tro Visteon. De tenker seg nemlig at talestyring vil bli så utbredt at vi vil komme til å se helt forskjellige interiører i biler enn hva vi gjør idag. For i dagens biler er man avhengig av at betjeningsorganene er plassert slik at føreren så lett som mulig kan nå, og betjene dem. Ved å ta i bruk talestyring trenger man ikke lenger å ta slike hensyn. Det kan bety at man får bedre plass i fremtidens biler, samtidig som dashbordene vil komme til å se annerledes ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer