Vond lukt i bilen

Når bilen stinker

Lukter bilen din som råtne egg, svidd sukker, gammel øl eller som om noen ikke har dusjet den siste uka? Her er årsaken til de ekle luktene som dukker opp med vårsola og varmen.

EKKEL STANK: Med vårsol og varme kommer også mange ekle stanker i bilen. Noen fjerner du selv, andre bør din favoritt-mekaniker fikse. Foto: Rune Korsvoll
EKKEL STANK: Med vårsol og varme kommer også mange ekle stanker i bilen. Noen fjerner du selv, andre bør din favoritt-mekaniker fikse. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje en liten sjanse for at du har latt bilen stå ulåst, slik at en person med svært dårlig hygiene har overnattet i den?

Hvis ikke så skyldes den vonde lukten du plutselig kjenner noe helt annet. Lukten av noen med manglende kroppshygiene skyldes rett og slett mugg – i bilens klimaanlegg.

Lukten av ei søppeldynge som brenner og som dukker opp når du skal kjøre vårens hengerlass med søppel, kan være en utslitt kløtsj. Da er det bare å ringe din favoritt-mekaniker.

Stanken av gammelt øl derimot, er noe du fint fikser selv.

Råtne egg

Dersom du kjenner at det lukter råtne egg når bilen står med motoren i gang, er det mest sannsynlig svovel som slippes ut gjennom eksosanlegget. Da er det katalysatoren i bilen som ikke fungerer som den skal. Dette er ikke noe du kan fikse selv. En tur til din favoritt-mekaniker er eneste løsningen.

Manglende kroppshygiene

Med vårsol og varme blir det også full fart på klimaanlegget i bilen. Plutselig får du en skikkelig rar lukt inn i kupeen – omtrent som en som ikke har vært særlig nøye med hygienen den siste måneden.

SELVRENS: Bakterier og mugg i klimaanlegget er ganske vanlig. Du kan prøve å rense det selv med midler du får kjøpt i rekvisitabutikken. Foto: Rune Korsvoll
SELVRENS: Bakterier og mugg i klimaanlegget er ganske vanlig. Du kan prøve å rense det selv med midler du får kjøpt i rekvisitabutikken. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Årsaken er mugg og bakterier som her begynt å vokse på grunn av mye kondens i fordamperen i varmeapparat-huset. Løsningen er en grundig rens av klimaanlegget. Dette gjør de på et verksted, men du kan også prøve et rensemiddel du får kjøpt i en rekvisitabutikk som du sprayen inn i anlegget.

Svidd sukker

Kjenner du den søte lukten av sukker som karamelliseres, er det sannsynlig at bilen har en lekkasje i kjøleanlegget. En del av innholdet i frostvæsken er glykol, som både smaker søtt og lukter søtt når det varmes opp.

Sjekk beholderen for kjølevæske som befinner seg under panseret. En liten lekkasje kan du kjøre med til verkstedet. Dersom beholderen er tom, skal du ikke kjøre videre. Et triks som gamle veipatruljeførere i NAF brukte for å tette en liten lekkasje i kjøleanlegget, var å tømme en pose kanel i kjølevannet.

Brent søppel

Noen påstår at det lukter som brent søppel. Den oppstår typisk når du skal trekke et hengerlass eller forsøker deg på en rask akselerasjon. Lukten er svært ubehagelig og skyldes at kløtsjen på bilen din har fått nok. Friksjonsplatene som overfører kraften fra motoren til girkassen og drivhjulene er slitte og spinner mot hverandre.

LUKTER GODT: Det eneste som lukter nesten godt er vel eimen av varm glykol og frostvæske dersom det er en lekkasje på kjølesystemet. Det lukter brent sukker. Foto Rune Korsvoll
LUKTER GODT: Det eneste som lukter nesten godt er vel eimen av varm glykol og frostvæske dersom det er en lekkasje på kjølesystemet. Det lukter brent sukker. Foto Rune Korsvoll Vis mer

Hva du bør gjøre? Du kan jo gå en runde rundt bilen, sparke litt i dekkene og late som om du har peiling. Så kan du ringer mekanikeren din.

Bensin

Lukter det bensin mens du kjører eller forsøker å starte bilen - stopp med en gang. En bensinlekkasje er alvorlig og kan føre til brann i bilen. Det er lov å prøve å finne lekkasjen selv, men mest sannsynlig må det et verkstedbesøk til for å fikse den.

Svidd gummi

Hvis du ikke nettopp har gjennomført en akselerasjon med hjulspinn og påfølgende blårøyk fra dekkene, kommer lukten av svidd gummi ganske sikkert fra motorrommet. En av reimene i motoren – for eksempel den til dynamoen eller den gamle gode viftereima – er slitt og slakk. Det gjør at den spinner på reimhjulet og blir svidd. Feilen kan medføre alt fra hodepine til skader på motoren dersom den ikke fikses relativt raskt. Verksted neste.

RÅTNE EGG: Dersom katalysatoren i eksosanlegget har tatt kvelden, vil du kjenne lukten av svovel eller råtne egg fra eksosen. Foto Rune Korsvoll
RÅTNE EGG: Dersom katalysatoren i eksosanlegget har tatt kvelden, vil du kjenne lukten av svovel eller råtne egg fra eksosen. Foto Rune Korsvoll Vis mer

Gammelt øl

Dette er en lukt du absolutt ikke behøver å dra på verksted for å fjerne. Det er ikke noe feil med bilen. Sjekk under setene. Der ligger det garantert et par nesten tomme ølbokser, sammen med diverse andre flasker og søppel, som med god hjelp fra solvarmen har begynt å avgi den ekle lukten.

Rydd opp. Kanskje du til og med må ta bryet med å vaske mattene for å bli kvitt stanken.

Brente bremser

Lukten fra svidde og brente bremser har en unik odør – også den omtrent som brent søppel. Du kan kjenne lukten inne i bilen etter en lang tur ned bratte fjellveier. Lukter det på utsiden av bilen, er det sannsynligvis bremsene bak det er feil på. De brukes lite og de små bremsepumpene har en tendens til å rustet fast. Da kan bremseklossene ligge klamt mot bremseskivene hele tiden. Det lukter vondt. Eller er feilen kanskje bare at du glemte å ta av håndbrekket før du kjørte? Amatør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer