Når bør eldre sjåfører fratas førerkortet?

Mens det i dag er 360.000 som er 75 år eller eldre, vil det i 2040 være dobbelt så mange.

MANGE KJØRER PÅ OVERTID: Flere leger tror mange eldre kjører bil uten å være egnet for det som følge av at fastlegen syntes synd på dem. Foto: NTB SCANPIX
MANGE KJØRER PÅ OVERTID: Flere leger tror mange eldre kjører bil uten å være egnet for det som følge av at fastlegen syntes synd på dem. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Hvem har ansvaret for å si ifra om at de eldste ikke lenger bør beholde førerkortet, legen eller pårørende?

For noen eldre er bilen det viktigste framkomstmiddelet som sørger for at man får dratt til legen, handlet mat og besøkt familie og venner. Men det kommer en tid hvor mange ikke lenger er i stand til å kjøre forsvarlig.

Selv om det er vanskelig, oppfordrer flere av landets leger de pårørende å ta den vanskelige samtalen med sine foreldre eller besteforeldre om de ser de ikke lenger henger med i trafikken.

LES OGSÅ: Har førerkortet ditt gått ut på dato?

Er legene tøffe nok?

Medisinsk leder Ronald Skjeie ved Volvat medisinske senter i Bergen tror det er mange som fortsatt har førerkort som ikke burde kjøre, og at leger i mindre byer har lettere for å godkjenne helseattesten, selv om pasienten ikke burde sittet bak rattet.

– Jeg tror det har lettere for å skje i utkantstrøk hvor pasienten og legen kanskje har bygget opp et slags forhold opp gjennom årene. Pasienten lover legen å kun kjøre lokalt, selv om det ikke finnes noen ekstra trygghet eller mulighet for å kontrollere det, og at legen dermed kan tøye grensene litt for å bedre hverdagen til pasienten, sier han til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer