Når dekket ikke bare er sort

Brede skuldre, retningsbestemt mønster, mykt eller hardt, med eller uten pigger. For de fleste er vinterdekk noe man setter på når de siste gule bladene har forlatt trærne, og de første snøfnuggene er på vei mot bakken. Men dekk er mye mer enn det.

Ved å se på mønsteret, skuldrene og om dekket er retningsbestemt eller ikke kan du si mye om hvilke egenskaper det har.
Ved å se på mønsteret, skuldrene og om dekket er retningsbestemt eller ikke kan du si mye om hvilke egenskaper det har. Vis mer
Publisert

At dekk er laget av gummi vet alle. De mer interesserte vet også at dekk har forskjellige gummiblandinger og at mønster og oppbygging spiller en viss rolle når det gjelder å drenere vann.

Dekk er en vitenskap, hos de store dekkprodusentene sitter eksperter og vitenskapsmenn og klør seg i hodet for å forsøke å gi deg et dekk som er best mulig. Sannheten er at vinterdekk nesten alltid dreier seg om kompromisser. Du kan lett få et dekk som har utmerkede egenskaper på snø, men oppfattes som "svømmende" med en gang du legger i vei på tørr asfalt i høyere hastigheter.

Når retningen er bestemt

Hvilke egenskaper et dekk har kan man få en pekepinn om ved å se på dekket. Et retningsbestemt dekk får ofte bedre feste i underlaget under akselerasjon, mens egenskapene ved bremsing kan bli marginalt dårligere. Retningsbestemte dekk sørger dessuten for at bilen blir mer retningsstabil. Har du piggdekk må du sørge for at dekket roterer samme vei fra sesong til sesong, gjør det ikke det risikerer du at dekkets levetid forringes kraftig fordi piggene detter ut.

Brede skudre

Dekkets skuldre kan også fortelle noe om egenskapene til dekket. Helt kort kan man si at et dekk med runde skuldre har gode egenskaper på barmark, og dårligere i dyp snø. Har dekket rette skuldre blir det motsatt. Dette er imidlertid ikke hele sannheten, bredden på skulderknasten spiller også en viktig rolle. Jo bredere den er, jo mer stabilt blir dekket. Grunnen er at en bred knast greier å "holde igjen" mer før den gir etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer