Hva betyr varsellampene

Når denne lampa lyser er det krise

Ikke alle varsellampene på dashbordet i bilen din er like viktige. Når denne røde lampen lyser betyr det imidlertid full stopp.

RØD FARE: Når denne lampen lyser er det bare en ting å gjøre: Stopp, sjekk oljen. Fortsetter du å kjøre, kan det gi store motorskader eller motorhavari. Foto: Rune Korsvoll
RØD FARE: Når denne lampen lyser er det bare en ting å gjøre: Stopp, sjekk oljen. Fortsetter du å kjøre, kan det gi store motorskader eller motorhavari. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Instrumentpanelet på en moderne bil kan ha opptil 30-40 varsellamper. De røde er de viktigste, og akkurat denne med ei oljekanne på er viktigst av alle.

Fortsetter du å kjøre etter at den har begynt å lyse, kan det gå riktig galt med motoren. Det er ikke en gang snakk om å kjøre videre til nærmeste bensinstasjon.

Før du drar på bilferie i sommer må du selv sjekke at det er nok olje på motoren - nedenfor forklarer vi hvordan.

Stopp umiddelbart

Hva gjør du når den røde oljelampen lyser? Stopp bilen umiddelbart.

Når denne lyser er det noe som er i ferd med å gå alvorlig galt under panseret. Motoren kan være i ferd med å gå tom for olje eller har mistet oljetrykket. Begge deler kan føre til store motorskader eller totalhavari.

Etter at du har stoppet, venter du noen minutter og sjekker oljenivået. Er det nok olje; ring etter hjelp. Er oljen på minimum eller lavere; etterfyll og start motoren igjen. Dersom den røde lampen slukker, kan du kjøre videre.

Motorhavari

Hva skjer dersom du fortsetter å kjøre etter at oljelampen har begynt å lyse? De bevegelige delene i motoren får for lite eller ingen smøring. I verste fall kan motoren skjære seg og bli helt ødelagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer