Når salt blir som såpe

Saltløsningen som strøs på vegbanen for å tine is, kan gjøre bremseskivene dine såpeglatte.

Når salt blir som såpe
Publisert

I løpet av en vinter strøs veiene våre med flerfoldige tonn salt for å holde is unna. Resultatet blir en saltlake som legger seg på veien - og på bremsene dine.

En såpeglatt hinne

For i følge den tyske bilorganisasjonen, ADAC, kan saltlaken redusere bremsevirkningen betydelig. Verst er det på Volkswagen Passat og Audi A4, hvor bremselengden kan fordobles. Når saltlaken tørker danner danner det seg en hinne på bremseskivene. Denne hinnen kan bli såpeglatt dersom saltet inneholder de "riktige" kjemiske stoffene.

Slik løser du problemet

- Når bilen har stått lenge, for eksempel natten over, bør du prøve bremsene umiddelbart etter du har begynt å kjøre. Viser det seg at bremsene virker dårligere enn normalt, bør du bremse opp et par ganger for å fjerne belegget.

- Rengjør bremseskivene mens du kjører ved å bremse lett.

- Når du setter fra deg bilen bør du “bremse” skivene tørre. En lett oppbremsning holder.

- Hold ekstra god avstand til forankjørende når du kjører på vei som er saltet – dette er jo uansett en gylden regel når det er glatt på veien!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer