Trident Juncture:

NATO-avslutning kan gi trafikkproblemer

NATO-øvelsen Trident Juncture er over, og store militærkolonner skal ut av landet. Statens vegvesen ber bilister om å beregne ekstra kjøretid.

SKAL HJEM: Nato-øvelsen Trident Juncture er avsluttet, og nå skal 10.000 militære kjøretøy ut av landet igjen. Foto: NTB Scanpix
SKAL HJEM: Nato-øvelsen Trident Juncture er avsluttet, og nå skal 10.000 militære kjøretøy ut av landet igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Onsdag ble den to uker lange NATO-øvelsen avsluttet. Øvelsen, som er NATOs største militærøvelse i Norge siden den kalde krigens slutt, har involvert mer enn 50.000 soldater fra 30 forskjellige land.

Transport av soldater, militært utstyr og kjøretøy inn til Norge pågikk i over åtte uker, og for det meste ble norsk trafikk upåvirket av de store militærkolonnene. Ifølge Forsvaret var norske bilister stort sett tålmodige, men i noen unntak brøt utålmodige bilister inn i kolonnene.

Forsinkelser

I kjølvannet av øvelsen vil nå om lag 10.000 militære kjøretøy bevege seg ut av landet igjen og returen er beregnet å ta halvparten av tiden det tok å komme seg inn i Norge. Dermed vil det bli militær kolonnetrafikk hver dag de neste fire ukene.

– De militære kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy. I mange tilfeller vil kolonnene operere i lavere hastighet enn øvrig trafikk. Det betyr at det kan forventes forsinkelser på de berørte veiene, sier beredskapsrådgiver Tor Inge Løkhaug i Statens vegvesen Region midt.

Kolonnene vil kjøre gjennom en rekke områder, og av de 550 kolonnene som skal kjøre ut til havnene, kjører 400 av dem til Fredrikstad. Statens vegvesen anbefaler også trafikanter som skal kjøre Oslo-Trondheim å velge E6 gjennom Gudbrandsdalen fremfor riksvei 3 gjennom Østerdalen, fram til 15. november.

Nordmenn mer positive

Øvelsesleder James G. Foggo og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen takket under en oppstilling på Værnes militære flyplass onsdag soldatene som har vært med på Trident Juncture for innsatsen.

Forsvarssjefen viste til en fersk måling utført av Kantar TNS som viser at nordmenn er blitt mer positive til både NATO og Forsvaret i forbindelse med øvelsen.

– Jeg tror dette i stor grad skyldes soldatenes profesjonelle oppførsel, som er blitt synliggjort under øvelsen. I tillegg ser jeg at det har vært mye positiv kontakt mellom soldater og befolkningen. Dette er jeg takknemlig for, sa Bruun-Hanssen til de frammøtte soldatene.

Helt smertefritt har det dog ikke gått. Forsvaret har fått inn over 400 klager, ifølge NRK. Blant annet hadde stridsvogner helt uten forvarsel kjørt rett over gjerdet til melkebonde Stein Peder Rye fra Tolga kommune i Hedmark, noe forsvaret omtalte som en ren glipp. Andre har rapportert om soldater som har gjort sitt fornødne i nærheten av barnehager, skoler og idrettsanlegg.

Bedre inntrykk

64 prosent av de spurte svarte uansett at de har et positivt inntrykk av Forsvaret, noe som er 4 prosentpoeng høyere enn resultatet i en tilsvarende måling fra Forsvaret i månedsskiftet august/september

Hele 69 prosent har et positivt totalinntrykk av NATO, noe som er 5 prosentpoeng høyere enn for to måneder siden. 68 prosent svarer at de er positive til alliert trening i Norge, mot 65 prosent før øvelsen.

Formålet med øvelsen har vært å trene på kollektivt forsvar og flytting av store militære styrker under vanskelige værforhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer