Nedsatt promillegrense

Var du ute og kjørte bil i går, etter en heidundrende nyttårsfeiring? Husket du at promillegrensen er senket fra 0,5 til 0,2 promille?

Publisert

Forholdet mellom alkohol og bilkjøring har vært regulert helt siden 1912, da det i motorvognloven het at føreren skulle være ”ædru”. Promillegrensen på 0,5 ble innført i 1936, og det har den altså vært inntil i dag.

Forslaget om å senke promillegrensen fra 0,5 til 0,2 promille ble sendt ut på høring i fjor, og fra 01.01.2001 trådte lovendringen i kraft.

Sammen med Sverige og Polen

Når Norge nå innfører en promillegrense for føring av motorvogn på 0,2 promille, føyer de seg inn blant to andre land i Europa: Sverige og Polen. Fire andre europeiske land har en promillegrense på 0,0.

En oversikt over promillegrensene i Europa, finner du her.

Avventet svenske resultater

Målsetningen med den senkede promillegrensen, er å redusere antall trafikkulykker forårsaket av påvirkede førere eller hvor ruspåvirkning kan ha vært en medvirkende årsak.

I Sverige ble promillegrensen senket til 0,2 promille i 1990. Her til lands stilte man spørsmål ved trafikksikkerhetsgevinsten ved et slikt tiltak, og valgte å avvente evalueringen av det svenske tiltaket. I januar 1997 kom rapporten, som anslår at gevinsten ved den senkede promillegrensen reduserte det totale antall ulykker i tiden 1990-1993 med cirka 4 %, dødsulykkene ble redusert med 8 %, og eneulykkene med 6 %. Det tas imidlertid forbehold og bemerkes at resultatene skal tolkes med stor forsiktighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer