Reservere plass på offentlig parkering

Nei - dette er ikke lov!

Det er fristende å ta seg til rette når man virkelig har behov for det. Det er imidlertid ikke tillatt med reservering på offentlige parkeringsplasser.

IKKE LOV: Slik så det ut i Tore Hunds vei i Grünerløkka bydel i Oslo tidligere i august. Behovet er nok der, men det er altså ikke tillatt å holde av parkering på denne måten. Foto: Øystein B. Fossum
IKKE LOV: Slik så det ut i Tore Hunds vei i Grünerløkka bydel i Oslo tidligere i august. Behovet er nok der, men det er altså ikke tillatt å holde av parkering på denne måten. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Kommer du over en provisorisk sperring på gateparkeringen kan du sannsynligvis bare flytte den unna - om du har lyst og trenger plassen selv.

– Det er ikke anledning til å reservere parkeringsplasser som er åpne for allmenheten, slår kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommunes bymiljøetat fast.

Kan flyttes

Det kan av og til være fryktelig irriterende å komme over en hjemmesnekret sperre av parkeringsplassen (slik som du ser på eksempelbildene i saken) - spesielt når du virkelig sliter med å finne plass til din egen bil. Sistnevnte er ikke blitt noen mindre utfordring i hovedstaden de siste årene.

Men å ta seg slik til rette er altså ikke lov, skal vi tro Kongsteien i Bymiljøetaten.

– Såfremt vedkommende i eksempelet ikke har leid grunnen, er det ulovlig, sier han til Dinside.

VIS SKJØNN: Det er egentlig ikke lov til å sette opp provisoriske parkeringsreservasjoner på offentlige plasser, men om man oppgir navn, nummer, begrunnelse og tidsrom (ikke gjort her) kan det vises skjønn. Foto: Øystein B. Fossum

– Hvordan skal det reageres på slike brudd?

– Bybetjentene vil først sjekke om det foreligger leie av gategrunnen. Dersom det ikke gjør det, og vedkommende opptar mange parkeringsplasser, kan våre betjenter flytte sperringene. Utover dette er det vanskelig å gjøre noe, da vi som regel ikke vet hvem som har satt opp sperringen, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

Skjønnsvurdering

Det hender bybetjentene kommer over slike tilfeller. Da gjør de ofte en skjønnsvurdering av situasjonen.

– Det varierer fra sted til sted, men det første de ser på er framkommeligheten. Så vurderes det om det er nok plasser i området. Deretter kan det også hende betjentene lar reservasjonen stå.

– Reglene er imidlertid klare - det er ikke lov - men vi bor i by hvor det er trangt om plassen, så sånn sett må vi alle prøve å tilpasse oss innimellom, legger Kongsteien til.

Reservasjon av gateparkering

  • Det er ikke lov til å reservere plass til seg selv på offentlig gateparkering, men det kan vises skjønn.
  • Optimalt sett må man søke kommunen om å få leie grunnen.
  • Der er imidlertid ikke enkelt å få gjennom en slik søknad.
  • Oslo kommune anbefaler alle å vise skjønn.
  • I noen tilfeller kan man sette opp en provisorisk «reservasjon», med informasjon om «hvem», «hva» og «når», inkludert ditt telefonnummer.
  • Det er tillatt for andre å fjerne en slik reservasjon.

Sjelden bøter

Det er uansett vanskelig å gi bøter for slike overtredelser. Selv om du egentlig bare kan flytte sperringene selv, anbefaler kommunikasjonsdirektøren at man ikke gjør det - før man har undersøkt litt.

– Vi anbefaler å komme i kontakt med den som har satt opp sperringen, og forsikre seg om området er leid eller om det er noen som tar seg til rette. I denne saken er det nærliggende å tenke at noen tatt seg til rette.

For å finne ut om plassen er leid - i hvert fall for Oslo sin del - må man ringe Bymiljøetaten. Der er imidlertid ikke telefonen betjent utenom kontortid (8-16) på hverdager ...

– Hvordan kan det reageres? Man får ikke saftige bøter eller blir buret inne for et slikt overtramp ...

- Nei, det er få sanksjonsmidler i verktøykassa.

– IKKE VÆRE INKOGNITO: Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten sier man i noen tilfeller kan fjerne provisoriske reservasjoner på offentlig parkering, men oppfordrer samtidig om godt naboskap og bruk av skjønn om det for eksempel skulle komme et piano. Foto: Øistein Norum Monsen
– IKKE VÆRE INKOGNITO: Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten sier man i noen tilfeller kan fjerne provisoriske reservasjoner på offentlig parkering, men oppfordrer samtidig om godt naboskap og bruk av skjønn om det for eksempel skulle komme et piano. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Hva om du MÅ reservere?

På den annen side ... hva skal man gjøre, om man virkelig har behov for å reservere en gateparkering? Kanskje ventes det er svært flyttelass, og den eneste måten å få sikret leveransen, er å sette opp noen stoler med tape eller tau for å ta av plassen?

– I tilfeller hvor man har særskilt behov for plass, må man søke om leie av gategrunn og det leide område skiltes med en midlertidig skilting.

Identifiser deg

Det er imidlertid ikke vanlig at folk søker. Og det heller ikke enkelt å få tillatelse for slik leie - spesielt ikke en lastebil.

– Erfaringsmessig handler leie av gategrunn mer om kommersielle hendelser, som eventer, filminnspilling og den type ting, forklarer Richard Kongsteien.

– Hva skal man gjøre da?

– Vår oppfordring er å gjøre det (den provisoriske sperren) til en forespørsel. Skriv hvem du er, hvorfor du trenger plassen og i hvilket tidsrom det er snakk om. Gjør det mulig å ta kontakt med deg - det er den gode måten å rette en sånn forespørsel til naboene på, oppfordrer kommunikasjonsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer