Nei, du kan ikke legge til ti prosent

Mange tar utgangspunkt i at speedometerer viser ti prosent for mye. Det bør de ikke.

85 prosent kjører bevisst minst 10 prosent fortere ann fartsgrensen. Mange gambler på en feilvisning på speedometeret. Det er ikke lurt. Foto: COLOURBOX.COM
85 prosent kjører bevisst minst 10 prosent fortere ann fartsgrensen. Mange gambler på en feilvisning på speedometeret. Det er ikke lurt. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelser viser at veldig mange kjører uten å vite nøyaktig hva fartsgrensen er på stedet. Det er også utrolig mange som bevisst kjører over fartsgrensen.

I en uhøytidelig spørreundersøkelse på DinSide nylig, spurte vi leserne hvorvidt de bevisst ligger over fartsgrensen. 85 prosent av de som svarte på denne, sier at de alltid kjører over fartsgrensen.

46 prosent sier at de alltid kjører ti kilometer i timen over fartsgrensen på 80- og 100-vei, og 20 prosent sier at de alltid ligger 20 kilometer i timen over fartsgrensen på de samme veiene.

Er du blant disse? Dette er nok ikke nødvendigvis så lurt!

På gamle biler var det gjerne slik at bilens speedometer hadde en feilvisning på ti prosent, men på nyere biler i dag kan du nok ikke gjemme hastighetsoverskridelsene dine bak denne forklaringen.

Facebookgrupper advarer mot fartskontroller - det synes ikke UP noe om ...

Vanligvis fem til sju prosent feilmargin

– For 10-15 år siden var det normalt at speedometeret hadde en feilvisning på ti prosent.På nyere biler i dag ser vi at feilprosenten ligger på mellom fem til sju prosent. Digitale speedometre har gjort det slik at meteret har blitt noe mer nøyaktig, forklarer Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer