Neste Ford Mondeo antydes

Ford kommer til å stille ut konseptbilen Iosis under bilutstillingen i Frankfurt. Men den er mer enn en utstillingsbil: den viser hvordan Ford skal designe sine biler i fremtiden.

Publisert
Sist oppdatert
Neste Ford Mondeo antydes

Neste Ford Mondeo antydes

 1. Store bilder av Ford Iosis
Neste Ford Mondeo antydes
Neste Ford Mondeo antydes


Iosis er siste etappe i alkymi-prosessen der man forvandler et uedelt metall til gull. Hvis man skal se etter symbolikk i begrepet transponert til Fords designutvikling er det jo lite flatterende for dagens Ford-modeller... Uansett er det navnet på denne stilstudien som er blitt produsert i full størrelse og som vi snart vil stifte nærmere bekjentskap med i anledning Frankfurt-utstillingen.

Et dristig manifest

Ved første overfladiske blikk kan Iosis få en til å tenke på Aston Martin eller Jaguar (begge Ford-produkter, forøvrig), altså en kupé. Men en kupé har tradisjonelt to dører - her har vi fire dører og bakluke. Som Ford sier det selv: En sedan som tror den er en kupé... Det dreier seg altså om en fireseters sedan i en kraftfull kupé-design. Det er interessant å legge merke til at, i likhet med hva vi nylig har sett på konsepter fra Renault og Citroën, har Ford delvis "lånt" dørkonfigurasjonsløsningen fra Mazda RX8 uten midtstolpe, hvilket letter adgang til kupéen i stor grad. Temaet med den tydelige skjermutvideren, som ble introdusert på Focus i 1998, er her videreutviklet som en del av en atletisk uttrykksfullhet som også gjenspeiles i de markante skuldrene.

Energi i bevegelse

Iosis skulle uttrykke dynamisk energi gjennom såkalt kinetisk design. Designen begynte med håndtegnede skisser, involverte samarbeide mellom unge designere med forskjellig bakgrunn og kultur og verktøy som tusjpenn og saks før dataassistert bildebehandling og modellering ble tatt i bruk. Formgivning og linjeføring ble gradvis til etter samtaler mellom medlemmene av designteamet og Martin Smith, design-direktøren hos Ford i Europa, som kom fra Opel i februar i fjor. (Senest kjent for dagens Opel Astra og konseptet Insignia).

Neste Ford Mondeo antydes


Smith oppsummerer: "Bilen er en visjon for hvordan Ford ønsker at fremtidig design skal se ut. Den kommer til å gjøre det klart at SAV-konseptet som ble presentert i Genève i 2005, bare var første etappe på en spennende ferd for Ford. Iosis er det designet som representerer fremtiden til Ford-varemerket i Europa."

Det skal uansett bli spennende å følge med på hva som konkret vil springe ut fra Iosis-konseptet, og hvor snart.

 • Store bilder av Ford Iosis.
 • Her finner du mer Ford-stoff:

 • Tester
 • Nyheter
 • Nybillanseringer
 • Spionbilder • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer