Toyota Mirai selges i dag i Norge som en av bare to hydrogenbiler (elbiler som får energien til fremdrift fra hydrogen-brenselceller i stedet for batteripakke). Vår test av den kan du for øvrig lese her.

Én av disse blir Årets Bil 2018
Hittil i år er det heller ikke solgt mer enn 38 hydrogenbiler totalt her i landet - og det er en ny rekord! 13 av dem er Mirai, 25 er Hyundais etterhvert alderdommelige SUV ix35, for øvrig den første serieproduserte hydrogenbilen som kunne kjøpes i markedet. Den skal snart få en etterfølger, som vi nylig omtalte og som vi får se, og vite mer om, tidlig i 2018.
Den nyeste hydrogenbilen vi har testet, Honda Clarity, er ennå ikke tilgjengelig på markedet.

Neste generasjon
Nylig viste Toyota sin nye modell, i anledning bilmessen i Tokyo. Her dreier det seg foreløpig om en visjon mer enn om en konkret modell, men den viser hva som er teknisk mulig og som kan bli neste generasjon hydrogenkjøretøy fra Toyota.

Mer futuristisk enn dette blir det ikke!
Fine-Comfort Ride er en annen tilnærming til mobilitet enn dagens Mirai, som er en klassisk sedan med en design som vil være futuristisk, men som ikke kan skjule at selve konseptet med en femseters sedan med separat (og lite) bagasjerom, er svært konservativt i 2017. Det er verken særlig praktisk, eller fleksibelt.
Det kan man ikke si om den nye konseptbilen, som ikke har annet til felles med Mirai enn en brenselcellebasert drivlinje og en «annerledes» design.
Fleksibel og praktisk
Bilen er en 6-seters flerbruksbil. Kupéen har utforming som en diamant, og blir smalere mot hekken, mens den er bredest rundt annen seterad. Dette gir både god plass midt i bilen og optimaliserer luftmotstanden.

Elektriske motorer er plassert i hjulene og gjør sitt til at det blir en romslig kupé-layout som man dermed har kunnet gjøre svært fleksibel. Toyota kaller interiørkonseptet å være kledd i komfort (wearing comfort), med idéen at fremtidens mobilitet skal ha en annen verdi i seg selv enn bare å bli fraktet fra A til B i et kjøretøy.
Sitteplassene kan flyttes rundt i ulike, fleksible interiørkonfigurasjoner. Man kan velge mellom å ha sitt individuelle rom eller et rom for kommunikasjon mellom individer, som Toyota uttrykker det.

Få konkrete data
Toyota Fine-Comfort Ride har generøse utvendige dimensjoner: Bilen er 483 centimeter lang, 195 bred og 165 høy med en akselavstand på hele 345 centimeter med ett hjul i hvert hjørne av bilen.
Rent teknisk er det ikke særlig med data vi får tilgang til i denne omgang, men det dreier seg altså om neste generasjon brenselcelleteknologi, med muligheten for å kjøre cirka 1000 kilometer eller hundre mil på én hydrogentank.

Bilen har altså nettopp hatt sin verdenspremière i Tokyo og det blir spennende å se hvordan Toyota vil følge opp på hydrogenfronten. Nylig har konsernet nemlig gjort en strategisk vridning mot batterielektriske kjøretøyer - dette ble annonsert for mindre enn et år siden.
Det bryter delvis med konsernets tidligere fokus på «hy/hy» - hybrider og hydrogen. Imidlertid har toppledelsen både hos Toyota og andre store bilkonsern, som Volkswagen, Mercedes-Benz, Geely/Volvo og flere andre, åpenbart etterhvert konvertert til idéen om at batteridrevne elbiler - og da helst i kombinasjon med en stadig renere elektrisitetsproduksjon - blir en uunngåelig og viktig del av den fremtidige utviklingen mot lavutslippssamfunnet.
Samtidig ser vi her at hydrogen langt fra er forvist til glemmeboka...
Flere bilder:
Foto: Newspress/Toyota