Storkontroll av beltebruk i buss

Nesten 600 bøtelagt for mangelfull beltebruk

Over 900 busser kontrollert.

SIKKERHETSBELTE PÅ BUSS: 9 av 10 sier de er klar for påbudet om belte i buss, mens 7 av 10 sier at de faktisk bruker det. Foto: Shutterstock.
SIKKERHETSBELTE PÅ BUSS: 9 av 10 sier de er klar for påbudet om belte i buss, mens 7 av 10 sier at de faktisk bruker det. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert

Statens vegvesen fortsetter å gjennomføre landsdekkene kontroller av bruk av sikkerhetsbelte i buss. Under en storkontroll forrige uke var det 751 busspassasjerer som ikke benyttet belte - 569 av dem ble ilagt gebyr. De resterende 182 passasjerene som satt uten belte, ble ikke ilagt gebyr på grunn av ikke sikker observasjon.

Totalt ble over 13.000 busspassasjerer ble sjekket under forrige ukes storkontroll, og 12.339 av dem brukte bussbelte.

- Mange er flinke til å huske beltet, men vanen sitter ikke like godt hos alle. Vissheten om at kan bli kontrollert, gjør at du lettere husker beltet. Da har kontroll en viktig effekt på trafikksikkerheten, også for de som ikke blir kontrollert, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvensen i en pressemelding i forbindelse med fremlegging av tallene.

I de totalt 921 busskontrollene som ble gjennomført i forrige uke, var det sju av bussjåførene som satt usikret. Fire av dem ble ilagt gebyr.

Ekstra fokus mot de yngre

I den landsdekkende kontrollen kommer det frem at det er de yngre som tar mest buss, men samtidig også de dårligste beltebrukerne. Derfor er målgruppen 15-29 år spesielt i fokus i den kommende Belte i buss-kampanjen.

- I den nye kampanjefilmen ønsker vi å sette beltet inn i et større perspektiv. Vi ser ulike mennesker som fester beltet på hverandre, og på den måten viser omsorg for dem de har rundt seg, samtidig som de hjelper hverandre å huske beltet, sier Lutnæs.

Hun legger til:

- I bilen er beltet nå en godt innarbeidet vane. På bussen trenger vi påminnelser. Vi har derfor laget materiell som vi håper busselskapene vil ta i bruk på skjermer i bussene og andre flater de disponerer. Samtidig kan vi alle sammen minne hverandre på at beltet må på – også på bussen.

En undersøkelse utført av Statens vegvesen viser at 35 prosent av de spurte sier det er sosialt akseptert ikke å bruke belte i buss. Og mens 9 av 10 sier de er klar for at det er påbudt å bruke belte i buss der det er montert, sier 7 av 10 at de faktisk bruker belte.

Gebyret for ikke å bruke belte i buss er på 1.500 kroner, så i løpet av forrige ukes beltekontroll ble det skrevet gebyrer for 853.500 kroner.

Fakta om beltekontrollen:

  • Totalt var det 751 busspassasjerer som ikke brukte belte
  • 569 busspassasjerer ble ilagt gebyr for manglende beltebruk
  • De resterende 182 passasjerene som satt usikret ble ikke ilagt gebyr pga. ikke sikker observasjon.
  • 4 bussjåfører ble ilagt gebyr for manglende beltebruk
  • Totalt var det 7 bussjåfører som satt usikret
  • Gjennomført totalt 921 busskontroller over hele landet
  • Totalt ble det registrert 12 339 passasjerer med belte
  • 1.248 av passasjerene med belte var i alderen 0-15 år
  • 39 passasjerer i alderen 0-15 år brukte ikke belte
  • Ingen sjåfører ble ilagt gebyr for manglende beltebruk hos passasjerer i alderen 0-15 år

Kilde: Statens vegvesen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer