Nesten alle kjører feil på motorvei

En dagligdags scene fra E6 inn mot Oslo-grensen: Side om side ligger to lastebiler. Fartsforskjellen kan være 1-2 km/t. På høyre side av dem er kjørefeltet tomt.

Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen er ikke enestående. Norske bilister som holder seg godt til venstre når det finnes to eller flere felt i samme retning, det er snarere regelen enn unntaket. En god indikasjon er hvilket av feltene på overnevnte strekning E6 som oftest trenger ny asfalt. Om du ikke har gjettet det alt; Felt nummer to fra høyre! (se bildet).

- Så når døde høyreregelen?- Nei og nei, den lever! Det er helt klart definert i trafikkreglene hva man kan bruke venstrefeltet til., sier en oppgitt Leif N. Olsen – tidligere kjent som UP-Olsen – og i dag sjef for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL). Og det er vi i Norge, som du påpeker, for dårlige til å overholde. Selv opplever jeg ofte å befinne meg mest i høyre felt ganske enkelt fordi der er det minst trafikk!

Utdrag fra trafikkreglene 1

§ 5. Kjøretøys plass på vegen:1. Så langt forholdene tillater det skal kjøretøy føres på høyre side av vegen. På kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen skal høyre felt nyttes når ikke trafikkreglene påbyr eller tillater bruk av felt til venstre.

- Er det kunnskaps- eller holdningssvikt?- Total holdningssvikt, mener jeg. Problemet, historisk sett, er at høyreregelen egentlig aldri har fått vokse opp og leve i Norge. Vi hadde ikke klare regler for dette før dagens trafikkregler kom i 1986. Olsen forteller at det også i perioden før den tid var mye uklar informasjon om valg av felt. Skulle man - for å sette det på spissen - kjøre fra Oslo til Drammen, burde man velge venstre felt allerede på Sjølyst for ikke å havne i Hønefoss, het det seg. - Den holdningen henger ennå igjen hos mange. Generelt informeres det ikke tilstrekkelig om nye regler. Det var påtenkt informasjonsframstøt den gang i 1986. Det ble ikke gjennomført.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.