Antall bensinstasjoner i Norge

Nesten halvparten av bensin­stasjonene er borte

Siden 1990 har antallet bensinstasjoner i Norge falt fra 2.928 til 1.580.

«SORGENS STASJONER»: I 1993 skrev Aftenposten om de 2.300 neonlysende bensinstasjonene i Norge, illustrer av denne Hydro-stasjonen i Notodden sentrum. Foto: Scanpix / Rolf M. Aagaard
«SORGENS STASJONER»: I 1993 skrev Aftenposten om de 2.300 neonlysende bensinstasjonene i Norge, illustrer av denne Hydro-stasjonen i Notodden sentrum. Foto: Scanpix / Rolf M. Aagaard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Norsk Petroleumsinstitutt viser at nesten halvparten av de norske bensinstasjonene har forsvunnet i løpet de siste 25 årene.

Ved utgangen av 1990 var det registrert 2.928 utsalgssteder for bensin og diesel i Norge. 31. desember 2015 var antallet redusert til 1.580. En nedgang på hele 46 prosent.

Mindre selvstendige kjeder - som Bunker Oil (55 stasjoner i dag) og Olje og Energisenteret (46 stasjoner) - er ikke med i statistikken.

– Liten avkastning

Generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i petroleumsinstituttet mener det er tre årsaker til den kraftige nedgangen.

– Mye skyldes høye investerings- og driftskostnader, som påvirker avkastningen på stasjonsdriften, sier hun til Dinside.

Hun mener dessuten at det ikke har hjulpet vesentlig at bilparken har økt med 60 prosent siden 1990.

– Bilene i dag er mye mer effektive og bruker bare halvparten av drivstoffet de gjorde for 25 år siden. Dessuten har stasjonene fått konkurranse av kiosker og dagligvarebutikker med lengre åpningstider, forklarer generalsekretæren.

Tidligere var bensinstasjonene synonymt med drivstoff og verksted. Nå er det i stor grad kioskvarene pølser og kaffe som gjelder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer