Menn er flinkere til å parkere vinkelrett med bil

Nesten halvparten parkerer feil vei

Å gjøre det feil tar mer tid og er mindre trafikksikkert.

PARKERER FEIL VEI: Det er mye enklere å komme seg ut fra parkeringsplassen, om man rygger inn når man ankommer, istedenfor å ta den letteste veien inn. Foto: Øystein Fossum
PARKERER FEIL VEI: Det er mye enklere å komme seg ut fra parkeringsplassen, om man rygger inn når man ankommer, istedenfor å ta den letteste veien inn. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten fire av ti nordmenn sier at de kjører med fronten inn når de parkerer vinkelrett. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag for Codan Forsikring.

Om det ikke er ulovlig, er det feil måte å parkere på. Vi forklarer hvorfor.

Slik parkerer vi vinkelrett

Rygger inn ved ankomst59%
Rygger ut ved avreise35%
Ikke relevant5%
Vet ikke1%

Slik er reglene

I trafikkreglene fra Statens vegvesen, går det tydelig fram at rygging bare skal skje når du har en hjelper som kan dirigere - eller etter at du har forsikret seg med egne øyne at ryggingen er trygg. Skulle det likevel oppstå skade på andre trafikanter, er det den som rygger som får all skyld - og rettspraksisen her er svært streng. Dette er meget viktig å huske på når du skal parkere bilen.

AUTOFIL #4: Tidligere skistjerner Marte Kristoffersen og Martine Ek Hagen utfordres i hvem som kan lukeparkere raskest. Programleder Rune Nesheim viser deg hvordan du raskt og effektivt får satt fra deg bilen i luka. Regi, foto, klipp: Endre Vellene Foto, drone: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Skader for 676 mill

– Mange synes nok det er enklere og raskere å parkere med fronten inn. Men ulempen kommer når man skal rygge ut. Da har man betydelig mindre oversikt, og man risikerer å kjøre på både fotgjengere og andre biler, forklarer Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

I 2018 ble det rapportert inn hele 56.274 ryggeskader i Norge - til en samlet kostnad på 676 millioner kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

– Å kjøre ut av parkeringsplassen, med fronten først, gir betydelig bedre oversikt og ingen problemer med vikeplikten, sier Persson, som også kjenner til at flere firmaer og barnehager har innført det som en regel å rygge inn når man parkerer.

Ifølge driftssjef Anders Berset i Time Park AS, som blant annet administrerer parkeringen på Thons kjøpesentre, er de færreste av oss bevisste på hvordan vi parkerer.

– De aller fleste parkerer med fronten inn hos oss. Jevnlig blir skilt og automater rygget ned. Heldigvis har vi sjelden personskader. Personlig rygger jeg alltid inn når jeg parkerer, forteller Berset.

Kjønn

Menn Kvinner
Rygger inn ved ankomst66%52%
Rygger ut ved avreise29%42%
Ikke relevant5%5%
Vet ikke1%1%

Menn flinkere enn kvinner

Statistikken viser også hvilke aldersgrupper som har størst forbedringspotensiale, når det kommer til vinkelrett parkering. Det er de eldste, mellom 60 og 99 år, som feiler mest. For dem er det like mange som rygger ut ved avreise og som rygger inn (47/47) ved ankomst parkeringsplassen.

DRAMATISK: Bilen, En Audi Q5 SUV, fikk seg en kraftig smell, men heldigvis gikk 23-åringen Lindsey Taylor Cook uskadd fra ulykken i Baltimore, USA. Ingen fotgjengere var i nærheten da hendelsen skjedde. Video: NTB Scanpix Vis mer

Faktisk er det den yngste gruppa, som er flinkest til å rygge inn ved ankomst parkeringen. Mer enn sju av ti av dem mellom 18 og 19 år gjør dette riktig. På samme måte viser spørreundersøkelsen at vestlendingene er flinkere enn andre nordmenn, mens østlendingene er dårligst på å parkere vinkelrett riktig vei.

Ifølge Norstat-undersøkelsen er menn flinkere enn kvinner til å parkere riktig. Sju av ti menn sier de rygger inn ved ankomst, mens andelen kvinner er 52 prosent.

Aldersgrupper

18-29 30-39 40-49 50-59 60-99
Rygger inn ved ankomst72%61%59%69%47%
Rygger ut ved avreise26%29%38%25%47%
Ikke relevant2%8%2%7%5%
Vet ikke1%3%1%2%

Geografisk

Nord-Norge Midt-Norge Vestlandet Østlandet Sørlandet inkl. Telemark
Rygger inn ved ankomst65%63%71%53%54%
Rygger ut ved avreise30%27%22%43%39%
Ikke relevant6%9%5%3%5%
Vet ikke1%2%1%2%

Færre forstyrrelser

Fagkonsulent Øyvind Årbogen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) har vært trafikklærer i 26 år. Han tror mange har overdreven frykt for å rygge inn når de parkerer.

– En del er nok redd for å kjøre inn i bilen ved siden av, hvis de rygger inn på parkeringsplassen. Men med god observasjon og eventuelt ryggekamera er det sjelden et problem, sier trafikklæreren.

– Generelt er det færre forstyrrelser når man rygger inn, enn det er når man rygger ut. Det er for eksempel svært sjelden at noen kjører bak bilen som rygger inn på en parkeringsplass. Hvis man derimot rygger ut, rygger man ut i en trafikk hvor både biler og fotgjengere kan komme raskt forbi, forklarer han.

Årbogen mener dessuten man mister den tiden man kan ha spart, ved å kjøre inn med fronten, fordi det å rygge ut krever mer av oppmerksomheten.

BILEN HENGER OPP NED: Da en 24 år gammel mann skulle parkere i niende etasje av et parkeringshus i Austin, Texas, ville ikke bilen stoppe å kjøre. Video: Instagram/lawlessatx / Twitter/Austin Fire Department via Storyful Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer