Ønsker forbud mot fossildrevne biler

Ni EU-land krever bensin- og dieselforbud

Flere europeiske land ber EU om å forby fossildrevne biler.

KREVER FORBUD: Ni EU-land krever nå at unionen skal legge en plan om å forby bensin- og dieselbiler. Foto: Erik Johansen / NTB
KREVER FORBUD: Ni EU-land krever nå at unionen skal legge en plan om å forby bensin- og dieselbiler. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske elbilsalget er i sterk vekst om dagen. I de tre siste månedene av 2020 gikk mer enn tre av ti (31,6 %) solgte biler på strøm, inkludert hybrider med både elektrisk og fossildrevet motor.

Over halvparten av disse, eller 16,5 prosent av totalsalget, var ladbare biler (elbiler og plug in-hybrider). I Norge tok elbilsalget storeslem i 2020, med hele 54 prosent av totalsalget.

Ni land krever forbud

Norge har som kjent et mål om bare å selge nullutslippsbiler fra og med 2025, men her foreligger det ikke noen bestemmelse om et forbud mot bensin- eller dieselbiler.

Det vil imidlertid ni EU-land ha en forandring på nå. Danmark, Nederland, Østerrike, Belgia, Hellas, Irland, Litauen, Luxemburg og Malta har ifølge Bloomberg (ekstern lenke) nemlig bedt EU om strengere regler for utslippskutt i transportsektoren, inkludert en tidsfrist for utfasing av nye fossildrevne biler.

I tillegg er det flere land, ifølge Sky News (ekstern lenke) også Storbritannia, som vurderer et forbud mot bensin- og dieselbiler innen 2030. Også giganter som Frankrike og Tyskland har varslet et ønske om å forby fossildrevne biler, men for de to sistnevnte er det ikke lov for EU-medlemmer å innføre nasjonale forbud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer