Ønsker forbud mot fossildrevne biler

Ni EU-land krever bensin- og dieselforbud

Flere europeiske land ber EU om å forby fossildrevne biler.

KREVER FORBUD: Ni EU-land krever nå at unionen skal legge en plan om å forby bensin- og dieselbiler. Foto: Erik Johansen / NTB
KREVER FORBUD: Ni EU-land krever nå at unionen skal legge en plan om å forby bensin- og dieselbiler. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske elbilsalget er i sterk vekst om dagen. I de tre siste månedene av 2020 gikk mer enn tre av ti (31,6 %) solgte biler på strøm, inkludert hybrider med både elektrisk og fossildrevet motor.

Over halvparten av disse, eller 16,5 prosent av totalsalget, var ladbare biler (elbiler og plug in-hybrider). I Norge tok elbilsalget storeslem i 2020, med hele 54 prosent av totalsalget.

Ni land krever forbud

Norge har som kjent et mål om bare å selge nullutslippsbiler fra og med 2025, men her foreligger det ikke noen bestemmelse om et forbud mot bensin- eller dieselbiler.

Det vil imidlertid ni EU-land ha en forandring på nå. Danmark, Nederland, Østerrike, Belgia, Hellas, Irland, Litauen, Luxemburg og Malta har ifølge Bloomberg (ekstern lenke) nemlig bedt EU om strengere regler for utslippskutt i transportsektoren, inkludert en tidsfrist for utfasing av nye fossildrevne biler.

I tillegg er det flere land, ifølge Sky News (ekstern lenke) også Storbritannia, som vurderer et forbud mot bensin- og dieselbiler innen 2030. Også giganter som Frankrike og Tyskland har varslet et ønske om å forby fossildrevne biler, men for de to sistnevnte er det ikke lov for EU-medlemmer å innføre nasjonale forbud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.