Nissan tilbakekaller Leaf for mulig feil på bremsesystemet

Norges hittil mest solgte elbil, Nissan Leaf, tilbakekalles i USA.

TILBAKEKALLES: Nissan i Nord-Amerika tilbakekaller hele 47.000 Nissan Leaf solgt mellom 2013 og 2015. Det er foreløpig uvisst om den potensielle bremsefeilen også angår biler solgt her i landet. Foto: KNUT MOBERG
TILBAKEKALLES: Nissan i Nord-Amerika tilbakekaller hele 47.000 Nissan Leaf solgt mellom 2013 og 2015. Det er foreløpig uvisst om den potensielle bremsefeilen også angår biler solgt her i landet. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pressemeldingen som ble sendt ut av National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) i USA gjelder eksemplarer av den populære elbilen som ble produsert mellom den 19. november 2012 og 31. juli 2015.

Problemet beskrives som en risiko for at et relé tilhørende en elektronisk komponent i bremsesystemet kan fryse ved svært lave temperaturer, og derved ikke virke som det skal. Dette vil igjen gjøre at det kreves at føreren trykker hardere på bremsepedalen for å få stoppet.

Det nevnes ikke noe om at det er fare for at bremsene svikter totalt.

Les også: Nissan Leaf har nå klassens lengste rekkevidde

Øker bremselengden

Det er ikke rapportert om dødsfall eller personskade som følge av det potensielle problemet - dette er et åpenbart tilfelle av «føre-var»-policy hos Nissan Nord-Amerika, som står bak tilbakekallelsen.

Konsekvensen av problemet, dersom det inntreffer, vil være lengre bremseavstand - og dermed naturlig nok øket risiko for kollisjon.

Les også: Ikke kjør med piggfrie vinterdekk om sommeren!

Eiere: Vær på vakt

KAN ØKE BREMSELENGDEN: Hvis worst case-scenariet slår til, risikerer Leaf-føreren at han må trå hardere på bremsepedalen for å stoppe, og at bremselengden forlenges. Foto: NISSAN
KAN ØKE BREMSELENGDEN: Hvis worst case-scenariet slår til, risikerer Leaf-føreren at han må trå hardere på bremsepedalen for å stoppe, og at bremselengden forlenges. Foto: NISSAN Vis mer


Feilen skal ikke kreve store reparasjoner og Nissan opplyser at et enkelt inngrep og omprogrammering av bremsekontrollenheten er alt som behøves for å løse problemet. Dette skal kunne utføres raskt - og naturligvis kostnadsfritt - ved bileierens forhandlerverksted.

Rådet som i mellomtiden gis til eiere av biler i serien dette angår er å være på vakt, særlig hvis bilen har stått parkert i kaldt vær, og sjekke om varsellyset for bremsene lyser ved oppstart. I så fall rådes føreren til å kjøre forsiktig og være forberedt på å måtte bremse kraftigere ved behov.

Påskenøtter: Klarer du å beregne din bremseelengde?

Ikke kjent i Norge


Dinside har vært i kontakt med Nissan-importøren i Norge ved informasjonssjef Marina Maneas Bakkum. Hun opplyser at de foreløpig ikke er kjent med at problemet skal angå biler som er solgt her i landet eller i Europa for øvrig.

Men situasjonen utredes i skrivende stund av teknisk ansvarlig ved Nissans nordiske hovedkontor i Finland, forteller Bakkum.

Vi vil komme tilbake med mer så snart vi får tilbakemelding fra importøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer