15 biler i tøff test

Nødbremsen svikter deg på glatt føre – kan gi krasj

Det automatiske nødbrems-systemet skal redde deg fra å krasje inn i andre bakfra, men svikter når du trenger det som mest. Det kan gi alvorlige ulykker.

FORSTÅR IKKE AT DET ER GLATT: På sommerføre gir nødbrems-systemet en stor sikkerhetsgevinst. På snø og is forstår ikke systemet at det er glatt og klarer ikke å stoppe bilen før det smeller. Foto: Markus Pentikainen
FORSTÅR IKKE AT DET ER GLATT: På sommerføre gir nødbrems-systemet en stor sikkerhetsgevinst. På snø og is forstår ikke systemet at det er glatt og klarer ikke å stoppe bilen før det smeller. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste moderne biler har nå det viktige nødbrems-systemet (AEB) som standard. Dersom du er uoppmerksom på at bilen foran stopper, skal systemet først varsle deg og deretter sette på bremsene automatisk dersom du ikke reagerer.

På sommerføre klarer de beste systemene å hindre at du kjører på noen fra hastigheter rundt 70-80 km/t. På vinterføre er historien en helt annen:

Bilene forstår rett og slett ikke at det er glatt og setter ikke på bremsene tidsnok. De beste bilene i vår store vintertest klarer å stoppe fra 20 km/t. De dårligste ikke en gang fra 10 km/t.

Virker dårlig

Testen av nødbrems-systemene inngår som en del av den store vinterbiltesten vi kjører sammen med finske Tekniikan Mailmaa. Der har vi satt 15 nye biler på tøffe prøver for å se hva de duger til i en skikkelig norsk vinter.

Testen av AEB-systemene kjøres mot et hinder som er konstruert etter de samme reglene som brukes i EuroNCAPs kollisjonstester. Hinderet ser ut som bakenden på en bil og har baklys.

Nødbrems-systemene er kanskje den viktigste oppfinnelse siden sikkerhetsbeltene, men vår test avslører altså at i mørke og på glatt vinterføre, svikter de katastrofalt. De beste bilene i testen klarer så vidt å stoppe fra 20 km/t. Disse er Audi A1, Ford Focus, Lexus ES 300h og Mercedes A200.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer