Nokian innrømmer juks i dekktester

Ikke før bølgene så smått har begynt å legge seg i kjølvannet av VW-skandalen, dukker det opp mer snusk i bilverdenen.

DEKK-FUSK: Nokian har innrømmet at de tidligere har manipulert testresultater ved å levere forbedrede dekk til testing. Her fra Nokians fabrikk i Vsevolozhsk i Russland. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/NTB SCANPIX
DEKK-FUSK: Nokian har innrømmet at de tidligere har manipulert testresultater ved å levere forbedrede dekk til testing. Her fra Nokians fabrikk i Vsevolozhsk i Russland. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store, finske dekkprodusenten Nokian innrømmer å ha levert dekk til testing som var forbedret i forhold til de som var til salgs ute i butikkene.

Det skal riktignok sies med det samme at Nokian benekter på det sterkeste at juks og manipulasjon av dekktester er noe som foregår hos dem i dag.

Den nyeste testen av vinterdekk, der Nokian kom på første plass uten mistanke om juks, kan du for øvrig lese her.

Tvilsom praksis

Det var i et intervju med det finske magasinet Kauppalehti den 24. februar at toppsjefen i Nokian, Ari Lehtoranta, røpte følgende om tidligere tiders testprosedyrer:

Han innrømmet at når test-organisasjoner henvendte seg til dekkprodusentene for å motta dekk til testing, kunne aktivitetene i dekkindustrien betegnes som tvilsomme.

Skandaler i bilindustrien: Les om Volkswagen-jukset her!

I praksis går det ut på at Nokian leverte dekk til testing som var forbedret i forhold til de som var til salgs ute i butikkene. Hensikten var å manipulere seg til seier eller i det minste svært bra plassering i de nevnte testene.

Resultatet når det gjelder Nokians aksjekurs på børsen lot ikke vente på seg og aksjeverdien falt med nesten ti prosent på det meste på børsene den 26. februar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer