Nokian piggdekk får fortsette på nåde

Vegdirektoratet forlenger dispensasjonen for Nokian Hakkapelliita 8.

Nokian piggdekk får fortsette på nåde
Publisert
Sist oppdatert

For ett år siden fikk Nokian Hakkapellita 8 en dispensasjon for å selges på det norske markedet i to år, etter at dekket i utgangspunktet var forbudt.

Dispensasjonen kom etter at Dinside Motor tok saken opp med Vegdirektoratet.

Nå er denne dispensasjonen forlenget ytterligere frem til 2018, ettersom Vegdirektoratet ikke er ferdig med å utvikle nye metoder for å måle partikkelstørrelse fra svevestøvet fra nettopp piggdekk.

LES ÅRETS TEST AV VINTERDEKK

Historien

Det var etter at dekket vant NAFs vinterdekktest i fjor at vi tok kontakt med Vegdirektoratet for å finne ut hvorfor vinnerdekket var forbudt i Norge.

Etter flere telefonrunder med utydelige svar fra Vegdirektoratet fikk vi til slutt en forklaring om at Nokian ikke kunne dokumentere godt nok partikkelstørrelsen på svevestøvet fra de nye piggene i piggdekket.

Slike partikler måles i en skala fra pm 0 til 10, og størrelsen har stor betydning for hvorvidt partiklene går rett i lungene og gjør skade, eller om de - enkelt forklart - stopper i nesa.

Ble godkjent

Først da vi spurte hvilket tallmateriale de satt på fra konkurrerende dekk, ble de ansvarlige i Vegdirektoratet svar skyldig. De ba derfor om en time-out for et internt møte. Etter dette møtet kom de tilbake med beskjed om at dekket nå var midlertidig godkjent på en toårig dispensasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer