Bensin mest populært i Norden

Nordiske land vil ikke ha elbil

Til og med i Norge er fossilt drivstoff mer populært enn elbil.

BENSIN ER MER POPULÆRT: Elbiler som Tesla Model 3 er fortsatt priset for høyt i Norden, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Foto: Øystein B. Fossum
BENSIN ER MER POPULÆRT: Elbiler som Tesla Model 3 er fortsatt priset for høyt i Norden, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i de nordiske landene er enige, deres neste bil skal kjøre på ren bensin eller diesel. For hele 44 prosent ønsker tror neste bilkjøp vil omfatte en ny eller brukt bil på fossilt drivstoff, skal vi tro undersøkelsen Nordisk Elbil-Barometer.

Det er imidlertid - og ikke overraskende - i Norge dette tallet er lavest. Her er det bare 31 prosent som mener de mest sannsynlig velger å gå hel-fossilt. Samtidig er det 19 prosent som tror deres neste bil blir helelektrisk - mot ti prosent i hele Norden (inkl. Norge).

Dette blir vår neste bil

DETTE ER NESTE BIL: Neste bil vil sannsynligvis gå på fossilt drivstoff, om det er i Norge, Sverige, Danmark, Finland eller Island. Norge er imidlertid størst på elbiler, med Island på en god andreplass. Her har utvalget i de nordiske landene svart på følgende spørsmål: «Neste gang du skal kjøpe bil, hvilken type bil vil du mest sannsynlig velge?» Kilde: Nordisk elbilbarometer
DETTE ER NESTE BIL: Neste bil vil sannsynligvis gå på fossilt drivstoff, om det er i Norge, Sverige, Danmark, Finland eller Island. Norge er imidlertid størst på elbiler, med Island på en god andreplass. Her har utvalget i de nordiske landene svart på følgende spørsmål: «Neste gang du skal kjøpe bil, hvilken type bil vil du mest sannsynlig velge?» Kilde: Nordisk elbilbarometer Vis mer

Pris, en elbilbarriere

I undersøkelsen viser det seg totalt sett at det er prisen som er den største barrieren mot å kjøpe elbil i Norden. Hele 23 prosent av de som ikke vil kjøpe elbil neste gang, mener nemlig elbiler er for dyre.

Slik er det imidlertid i Norge, hvor vi har gode fordeler og subsidier for elbilkjøpere. Med bare seks prosent som er enige med våre naboland, drar vi det nordiske tallet et godt stykke ned.

Det vi derimot er enige med våre naboer om, er at rekkevidden på elbilene fortsatt gir bekymring. Mens det er den nest største årsaken (16 %) til at de nordiske landene avstår fra elektrisk bil er det hovedårsaken for nordmenn. Her er det 21 prosent som oppgir manglende rekkevidde som begrunnelse for å velge biler med som går på annet enn bare strøm.

Derfor kjøper vi ikke elbil

Alle Norge
Pris/for dyrt23%6%
Manglende rekkevidde16%21%
Avventer og ser hvordan kjøretøyteknologien utvikler seg11%13%
Har ikke lademuligheter til elbil hjemme7%
Opplever at lademulighetene er dårlig/begrenset langs veien7%6%
Tror ikke elbiler er mer miljøvennlige enn andre biler6%14%
Vet ikke/ingen spesiell årsak6%
Usikker på batterilevetid5%
Andre forhold4%7%
Elbiler fungerer ikke bra på vinteren3%
Mangler hengefeste3%
Ingen modeller som passer mitt behov3%
Liker ikke elbiler2%
Har ikke lademuligheter på jobb1%
Passer ikke barnefamilier/ikke familiebil1%
Usikker på annenhåndsverdi/verdi i bruktmarkedet1%
Er bekymret for brannfare0%
For lange ventelister/usikkerhet rundt leveringstid0%

Tabellforklaring: Innbyggerne i Norden mener prisen er største barriere mot å kjøpe elbil, mens folk i Norge mener manglende elektrisk rekkevidde er største hinder. Spørsmålet utvalget har svart på er: «Hva er den viktigste årsaken til at du ikke vil kjøpe elbil (kun elektrisk motor) neste gang du skal kjøpe bil?»

Skeptisk til miljøaspektet

I Norge er dessuten ikke alle overbevist om at elbiler er mer miljøvennlige enn andre biler. Hele 14 prosent, av de som ikke skal ha elbil neste gang, sier dette er hovedårsaken til at de vil velge noe annet. Det tilsvarende tallet for Norden sett under ett er seks prosent.

Videre er det den tredje viktigste årsaken i Norge (13%), for å vente med å investere i elbil, er at nordmenn vil se an den teknologiske utviklingen først.

Neste bil kjører på ...

Drivstoff 2019 2018
Bensin3035
Diesel1414
Plug-in1412
Elbil107
Hybrid55
Bio01
Hydrogen10
Vet ikke1614
Planlegger ikke (har ikke bil)1011

Tabellforklaring: Ifølge undersøkelsen er det 5 prosentpoeng færre som vil velge bensin som drivstoff neste gang de kjøper seg bil i Norden. Elbilandelen har økt med tre prosent på ett år. Utvalget har svart på dette spørsmålet: «Neste gang du skal kjøpe bil, hvilken type bil vil du mest sannsynlig velge?»

80.000 nye elbiler

Men hele 30 prosent av den nordiske befolkningen vil ha en bil som kjører på bensin som brennstoff, mens 14 prosent ville valgt diesel. Mest oppsiktsvekkende med det er at bensinandelen har gått ned med hele 15 prosent siden 2018, mens dieselandelen er den samme.

Undersøkelsen viser også at hydrogen som drivstoff ikke har tatt av i noen av de nordiske landene ennå. At elbilandelen øker med tre prosentpoeng, fra sju til ti prosent, viser at imidlertid at denne teknologien er i vekst.

Elbil-prognose

Antall husholdninger Andel skal kjøpe ny elbil innen 12 mnd Antall nye elbiler innen 12 mnd
Norge2.409.2573,3 %79.505 (53.004 – 106.007)

Med bakgrunn i dataene mener Nordisk Elbil-Barometer at 3,3 prosent av norske husholdninger vil kjøpe seg ny elbil i løpet av året. Det tilsvarer om lag 79.505 - nesten 80.000 nye elbiler - om prognosen er riktig.

Med tanke på at det ble registrert rekordmange (10.728) nye elbiler i Norge i mars - med markedsandel på 44,2% - er vi godt på vei allerede. Tilsvarende tall i april var imidlertid nede på 4.445.

Fakta om undersøkelsen: Utspørringene er foretatt i februar og mars 2019, med et utvalg av 4.798 personer (1.000 fra Norge, 1.000 fra Danmark, 1.000 fra Finland, 1.004 fra Sverige og 794 fra Island. Det er Norstat/Gallup som har brukt et landsrepresentativt utvalg, vektet på alder, kjønn og geografi. Feilmarginer ved 4.800 spurte er pluss/minus 0,8-1,4 prosent og pluss/minus 1,1-3,2 prosent ved 1.000 spurte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer