Nordmenn bulker for hundrevis av millioner kroner om sommeren

Om sommeren bulker nordmenn for mange hundre millioner kroner. De har registrert skader til 270 millioner de siste tre somrene.

SOMMEREN ER HØYSESONG: Om sommeren bulker nordmenn for mange hundre millioner kroner. De har registrert skader til 270 millioner de siste tre somrene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SOMMEREN ER HØYSESONG: Om sommeren bulker nordmenn for mange hundre millioner kroner. De har registrert skader til 270 millioner de siste tre somrene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge forsikringsselskapet registrerte det til sammen 14.000 skader i løpet av perioden. Disse kostet i snitt 20.000 kroner per skade, ifølge SpareBank 1 Forsikring.

«Selv om du har forsikring kan det fort medføre plunder og heft, uavhengig av hvem sin feil det er. Det går potensielt utover mange, og det kan gå ut over ferien din», skriver selskapet som anslår at det bulkes for rundt en halv milliard kroner hver sommer.

Samtidig viser statistikk fra Finans Norge at forsikringsselskaper utbetaler stadig mer i forbindelse med trafikkulykker. I 2017 utbetalte næringen i Norge 7,254 milliarder kroner i forbindelse med ulykker der personbil var involvert. Det er en økning på 26 prosent siden 2012, da det tilsvarende tallet var 5,735 milliarder.

– Dokumenter skadene

Bilskadedirektør Jeanett Tennefoss i Tryg Forsikring understreker viktigheten av å dokumentere skadene før et forsikringsoppgjør.

– Kommer du ut for et trafikkuhell, så ta fram mobilen og ta bilder. Om det er i Norge eller i utlandet er det uansett viktig å dokumentere skader etter en trafikkulykke, og bilder tatt med mobil av skadested, bilene og skadene vil kunne være til hjelp i en eventuell skadesak i ettertid, sier Tennefoss.

- TA BILDER: Fram med mobilen og ta så bilder, om du kommer ut for et trafikkuhell. Det er viktig for å dokumentere skader, og det kan hjelpe deg i en eventuell skadesak i ettertid. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
- TA BILDER: Fram med mobilen og ta så bilder, om du kommer ut for et trafikkuhell. Det er viktig for å dokumentere skader, og det kan hjelpe deg i en eventuell skadesak i ettertid. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Tryg Forsikring tror at sommeren 2018 blir en sommer der rekordmange velger bilferie. Turene går ofte til utlandet, noe som kan innebære ytterligere komplikasjoner ved en ulykke.

– Det kan oppstå kommunikasjonsproblemer. En behersker ikke språket godt nok eller den andre part oppfattes som vanskelig, sier Tennefoss.

Huskeliste

Videre viser Tennefoss til en huskeliste for hva sjåfører bør gjøre ved en trafikkulykke, uavhengig om den inntreffer i Norge eller i utlandet:

  • Få navn, adresse, epost og telefonnummer til motparten, samt navn på den andre sjåførens forsikringsselskap.
  • Skaff registreringsnummeret og nasjonalitet på motpartens bil.
  • Noter dato, tidspunkt, sted og land der ulykken inntraff.
  • Skaff også navn, adresse og nummer til eventuelle vitner.
  • Skriv felles skademelding med motparten.
  • Ta bilder av motpartens skilter og legitimasjon, skadested og skader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer