Elbil-undersøkelse

Nordmenn minst miljø-bevisste

Kommer sist ut i undersøkelse.

BEST I KLASSEN: Vi kjører mest elbil av alle pr. innbygger, men er minst opptatt av miljøet, ifølge ny undersøkelse. Foto: Rune M. Nesheim
BEST I KLASSEN: Vi kjører mest elbil av alle pr. innbygger, men er minst opptatt av miljøet, ifølge ny undersøkelse. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er noen av funnene fra EVBox Mobilitetsrapport — en årlig markedsundersøkelse om bruk av elbiler og hinder for bruk, utført i samarbeid med Ipsos.

EVBox produserer, selger og drifter alle typer elbilladere. Statistikken inneholder svar fra 3600 europeere i seks land: Norge, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Belgia. Av disse kjørte allerede 600 av dem elbil.

Fra undersøkelsen kan man videre lese at menn er overrepresentert bak rattet i elbil, bortsett fra i Norge, Her er det så og si 50/50.

Norge er i en særstilling når det gjelder antall el- og hybrdidbiler i forhold til antall innbyggere sammenlignet med de andre landene i Europa.

For oss er de elektrifiserte bilene som oftest de rimeligste alternativene, så det er ikke først og fremst miljøet som står i fokus når bilvalgene gjøres. Det ser man også på svarene i spørreundersøkelsen.

Undersøkeksen viser, ikke uventet, at andelen høyt utdannede og i full jobb er vesentlig høyere blant de som vurderer eller allerede har elbil i Europa enn i Norge.

Undersøkelsen viser også at Nordmenn er minst bekymret for at klimaforandringene vil påvirke dem personlig.

Vi er ikke heller like sikre på at tydeligere miljøpolitikk betyr noe for innbyggerne.

Vi scorer også lavest når man får spørsmål om miljøet er viktig for dem når de velger bil. Tallet er noe høyere for dem som vurderer enn for de som allerede har kjøpt.

Blant de spurte scorer nordmenn lavest på spørsmålet om europeisk miljøpolitikk er viktig.

Like fullt mener majoriteten at elektriske biler er en en viktig faktor for å bekjempe klimaforandringen.

IKKE OVERRASKET: Geir Bjørnstad, Regional Director Nordic, EVBox.
IKKE OVERRASKET: Geir Bjørnstad, Regional Director Nordic, EVBox. Vis mer

Geir Bjørnstad, som er Regional direktør i Norgen for EVBox, er ikke overrasket over at Norge skiller seg ut på undersøkelsen.

- Med sterke insentiver på å kjøpe, eie og kjøre el-bil i Norge, er det ikke uventet at også disse kriteriene vurderes sterkt ved anskaffelse av ny bil. Vi har kommet veldig langt med byttet til elektrisk i forhold til andre land. Norge var tidlig i gang, mens det nå skjer en rivende utvikling i resten av verden.

- Det at elbil eiere bryr seg om miljøet er vi i EVBox helt sikre på. Det er tross alt en stor andel som mener at elbil er en løsning på klimaproblemene og 69% av dem som tenker å kjøpe elbil i nær fremtid sier at klimaendringer er noe som er personlig viktig for dem, fortsetter han.

- I de øvrige land har ofte elbil en høyere kostnad enn tilsvarende konvensjonell bil, noe som også forklarer forskjellen i miljøfokus. Med vårt sterke miljøfokus har Evbox iverksatt aktivitet på å plante ett tre for hver nye lader som selges. Så langt er mer enn 100 000 trær plantet i Latin-Amerika, avslutter Geir Bjørnstad.

Under ser du noen av resultatene i undersøkelsen. Ta et dypdykk om du ønsker det.

HJELPER KLIMAPOLITIKK? De fleste mener det.
HJELPER KLIMAPOLITIKK? De fleste mener det. Vis mer

Selv om undersøkelsen mer enn antyder at utvalget var minst interessert i miljøet av landene som var med, betyr det ikke at vi gir blaffen. Langt over halvparten mener at at elbil og politikken er viktig for miljøet.

EN DEL AV LØSNINGEN: Nordmenn er enige med resten av landene om at elbil er en del av klimaløsningen, men prosentandelen var ikke skyhøy.
EN DEL AV LØSNINGEN: Nordmenn er enige med resten av landene om at elbil er en del av klimaløsningen, men prosentandelen var ikke skyhøy. Vis mer
I JOBB: Ikke overraskende er de fleste i full jobb når de kjøper dyr elbil. Norge skiller seg ut.
I JOBB: Ikke overraskende er de fleste i full jobb når de kjøper dyr elbil. Norge skiller seg ut. Vis mer
IKKE HØYEST UTDANNELSE: Nordmenn med elbil har lavest score på høy utdanning.
IKKE HØYEST UTDANNELSE: Nordmenn med elbil har lavest score på høy utdanning. Vis mer
KLIMA IKKE VIKTIG: I Norge, der elbil ofte er det billigste alternativet, er ikke klima den største prioriteten når man velger elbil.
KLIMA IKKE VIKTIG: I Norge, der elbil ofte er det billigste alternativet, er ikke klima den største prioriteten når man velger elbil. Vis mer
FLEST MENN: Flest menn kjører elbil nå, men stadig flere kvinner vurderer det.
FLEST MENN: Flest menn kjører elbil nå, men stadig flere kvinner vurderer det. Vis mer
VIL IKKE MERKE NOE PRIVAT: Færrest av oss trodde vi ville merke klimaforandringer.
VIL IKKE MERKE NOE PRIVAT: Færrest av oss trodde vi ville merke klimaforandringer. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer