Få tilbake førerkortet

Nordmenn som har mistet førerkortet etter promillekjøring kan få avgjørelsen omgjort

Men foreløpig er det ikke klart nøyaktig hvor mange det er snakk om ...

UTEN HJEMMEL: Politiet har de siste fem årene beslaglagt et uvisst antall førerkort uten å ha hjemmel i loven for det. Foto: NTB scanpix/Gorm Kallestad.
UTEN HJEMMEL: Politiet har de siste fem årene beslaglagt et uvisst antall førerkort uten å ha hjemmel i loven for det. Foto: NTB scanpix/Gorm Kallestad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de fem siste årene har et uvisst antall sjåfører mistet førerkortet i Norge med bakgrunn i lav promille, eller påvirkning av andre berusende eller bedøvende midler.

Politiet har beslaglagt førerkortene i den tro at lovendringene som ble innført i 2012 hadde blitt satt i kraft av Samferdselsdepartementet - men dette var altså ikke tilfellet. Dermed lå det ingen gyldig lovhjemmel til grunn for at disse skulle miste førerkortet.

Konsekvensene av dette vil kunne bli at flere får førerkortet tilbake, eller har krav på erstatning hvis de har tapt penger på ikke å kunne kjøre bil.

Dette er ifølge Samferdselsdepartementet aktuelt for førere med førerett på prøve som er anmeldt, siktet, tiltalt eller dømt for kjøring med lavpromille fra over 0,2 til 0,4 promille.

Så hvordan var dette egentlig mulig?

«Ved en feil glemte Samferdselsdepartementet å sette i kraft den lovbestemmelsen som hjemlet endringene i forskriften, samtidig som det ble oppfattet at lovendringen var trådt i kraft», skriver politiet på sine hjemmesider.

Det vil med andre ord si at det er Samferdselsdepartementet som har gjort en feil.

- Det kreves hjemmel i lov for å frata noen førerkort. Når hjemmelen mangler, må feilen rettes opp og førerkort tilbakeleveres, opplyser seksjonssjef i Politidirektoratet, Sissel Hammer, til Dinside.

Ifølge Samferdselsdepartementet var det ved en intern gjennomgang i departementet det ble avdekket at man ved en feil ikke satte i kraft den nødvendige hjemmelsbestemmelse i vegtrafikkloven da man i 2012 endret tapsforskriften.

Dette svarer Samferdselsdepartementet

- Feilen som departementet har gjort er rett og slett en skrivefeil og svært beklagelig. Feilen innebærer at i perioden 1. februar 2012 til og med 31. mars 2017 så kan et visst antall bilførere, som har førerett på prøve og er tatt for lavpromille, uberettiget ha blitt ilagt tap av førerett i 6 måneder, opplyser pressevakt i Samferdselsdepartementet, Tor Livius Midtbø.

Departementet opplyser også om at bøtene ikke omgjøres, kun tapet av førerkort.

- Det er all grunn til å tro at det vil være et svært begrenset antall personer som uriktig tapt føreretten på grunn av feilen som er begått, men dette må naturligvis likefullt følges opp. Ilagt bot for promillekjøring er fortsatt gyldig – det er kun tap av førerett som må gjenopprettes, understreker Midtbø.

Dette sier Riksadvokaten 

«Lovparagrafen om tap av førerkort ved kjøring med lavpromille for bilførere med førerkortet på prøve ble uteglemt da tapsforskriften, som ga anvisning på slikt tap, ble satt i kraft. Det er derfor grunn til å tro at noen førere som rettmessig fikk straffereaksjon (typisk en bot) for lavpromillekjøring i perioden 1. februar 2012 til 31. mars 2017 i tillegg ble fratatt førerkortet uten lovhjemmel.»

Politidirektoratet sier de ikke har nøyaktige tall

Per i dag finnes det ikke noen konkrete tall på hvor mange dette faktisk gjelder.

- Vi kan ikke tallfeste dette nøyaktig, men det er trolig snakk om et lavt antall, understreker Hammer.

Det er likevel verdt å merke seg at Riksadvokaten blant annet skriver følgende i dette brevet til politimestrene og statsadvokatene:

«Det er likevel grunn til å frykte at et større antall førere med førerkort på prøve i perioden fra 1. februar 2012, er ilagt tap av føreretten uten at det var hjemmel for det... »

Men ifølge TV2 skal direktoratets foreløpige undersøkelser tilsi at 1000 bilførere er berørt av feilen.

Riksadvokaten opplyser på sine nettsider om at det i første omgang vil være de sakene hvor noen er uten førerkort i dag som vil bli prioritert først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer