NAF advarer:

- Nordmenn svindles for milliarder årlig

Det jukses med kilometerstanden på mange bruktbiler. Slik kan du avsløre fusket.

JUKSES: Ifølge NAF jukses det med kilometerstanden tilsvarende flere milliarder i året på bruktbiler i Norge. Foto: Øystein Bergrud Fossum
JUKSES: Ifølge NAF jukses det med kilometerstanden tilsvarende flere milliarder i året på bruktbiler i Norge. Foto: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske bilkjøpere svindles hvert år for flere milliarder av kroner, som følge av kilometer-juks. Det melder Norsk Automobil Forbund (NAF) i en pressemelding.

- Det er viktig å være på vakt og sjekke om kilometerstanden på bilen virker kunstig lav, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste.

Én av tre jukset med

Kilometerjuks er et omfattende problem og en enkel måte å få mer for bilen enn hva den egentlig er verdt. For de som er uærlige er det dessverre gode penger å tjene på å omprogrammere kilometertelleren til å vise et vesentlig lavere tall enn det reelle.

Med tjenesten til Statens vegvesen kan du sjekke hvilken kilometerstand bilen hadde på de siste EU-kontrollene.

For bilkjøperne gjelder det derfor å passe på - spesielt når det gjelder bruktimporterte biler. En EU-rapport viser at på hele én av tre tyske bruktbiler er det jukset med kilometerstanden.

- Det ene er at man ikke får det man betaler for. I tillegg får man fort uforutsette verkstedutgifter. Eksempelvis kan man tro det er lenge til registerreima skal skiftes, fordi kilometerstanden er for lav. Det kan medføre store motorskader, forklarer Ryste.

Slik kan du avsløre juks med km-standen

  • Normal kjørelengde er 13 000 til 17 000 kilometer i året. Gang opp med hvor gammel bilen er.
  • Sjekk serviceheftet til bilen. Der står kilometerstand for hver service som er gjort på bilen. Mangler servicehefte må du spørre selger om han kan fremskaffe historikken på bilen. Vil ikke selgeren det, ikke kjøp bilen!
  • Se etter slitasje på ratt, seter og annet i interiøret på bilen. Har bilen lav kilometerstand, men mye slitasje inne i bilen, er det et tegn på juks med kilometerstanden.

Flere milliarder årlig

Norske forbrukere svindles for flere milliarder kroner hvert eneste år, som følge av kilometer-jukset. I 2013 beregnet NAF at det årlig ble jukset med kilometerstanden på biler i Norge for mellom to og 5,3 milliarder kroner.

- Siden den gang har vi fått et register der kilometerstand rapporteres inn fra EU-kontrollene. Så noe har blitt bedre, uten at vi har fått bukt med problemet, sier NAFs kommunikasjonssjef.

- Men fortsatt er dette et omfattende problem, som forbrukerne taper store summer på hvert år, fortsetter hun.

EU-kontrollene gjør at kilometerstanden registreres for biler som er fire år og eldre. NAF mener dette bare er en start og at den må lede til et nasjonalt kjøretøyregister, der alle som er i kontakt med bilen skal være pålagt å rapportere kilometerstand til - dette være seg servicer, verkstedbesøk, forsikringsselskap, bilberging og lignende.

- Samme hvor godt kjøretøyregister vi får i Norge, vil det imidlertid ikke ta bort problemet for bruktbiler importert fra andre land. Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden, sier Camilla Ryste.

Skulle du oppfage juks med kilometerstanden på en bil du har kjøpt, kan du henvende deg til Forbrukerrådet for hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer