Å eie bil

Norge dyrest i Europa

Norge er det dyreste landet i Europa å eie og kjøre en bensin- eller dieselbil. Når de gjelder elbiler er saken en helt annen.

DYRT MED BIL: Sammen med Sveits, er Norge det dyreste landet i Europa å eie en bensin- eller dieselbil. Foto: Rune Korsvoll
DYRT MED BIL: Sammen med Sveits, er Norge det dyreste landet i Europa å eie en bensin- eller dieselbil. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Norge har alltid vært et dyrt land å eie bil i. Slik er det fortsatt når det gjelder bensin- og dieselbiler. LeasePlan, ett av Europas største leasingselskaper, gir hvert år ut en Car Cost Index, som med utgangspunkt i sin store bilflåte viser hva det koster å eie bil i forskjellige europeiske land. Her beregnes avskrivninger, veiavgifter, kostnader til drivstoff, forsikring, service og reparasjoner, samt rentekostnader.

Billig i Sverige

I rapporten for 2020 framheves Norge og Sveits som de dyreste landene å kjøre vanlige fossilbiler. I Norge koster det deg 9.100 kroner i måneden for en bensinbil og 9.800 for en dieselbil de første fire årene, dersom den kjøres 30.000 kilometer i året. I Sveits er det enda litt dyrere, med rundt 9.900 kroner i måneden for en gjennomsnittsbil. I virkeligheten er tallet enda høyere, siden moms på nybilprisen ikke er regnet med i LeasePlans tall.

Rike land = dyre biler

- Rike land har en tendens til å ha høyere kostnader for å eie bil, sier Joel Wetterhahn, som er International Fleet Consultant i LeasePlan.

I våre naboland Danmark og Sverige er det betydelig billigere – med henholdsvis 7.500 og 6.700 kroner i måneden. Det billigste landet i Europa er Ungarn, med en månedlig kostnad på rett over 5.000 kroner for en gjennomsnittsbil. Ser man i forhold til inntekten, er imidlertid Danmark og Sverige de billigste landene i hele Europa å eie bil, ifølge Car Cost Index.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer