Norge har de laveste fartsgrensene

Selv om Norge innførte 100-sone på enkelte motorveistrekninger i 2001, er Norge fremdeles Europas "tregeste" land. Tyskere, franskmenn, polakker og østerrikere kjører fortest.

Publisert
Sist oppdatert

I Tyskland er det fortsatt fri fart på mange motorveier. Dette er ekstremt og vi må langt ned i fart før vi finner andreplassen, eller nest siste plass, alt ettersom hvordan man ser det. Den går til seks land som slipper bilene opp i 130 kilometer i timen. Detter er blant annet Danmark, Østerrike, Frankrike og Italia. De fleste (8 land) ligger på 120 grensen.

I våre naboland ligger også farten en del høyere enn her hjemme. Sverige har 110-grense og i Danmark er maksimalhastigheten 130. Finland ligger i midten med 120 kilometer i timen.

100 km/t på landeveien

Også når det gjelder landeveishastighet er norske myndigheter blant de mest forsiktige. Vi ligger på 80 kilometer i timen og er dermed på linje med Danmark, Nederland og Sveits. Alle de andre landene har 90 eller 100 som grense på landeveien.

Når det gjelder tettbygde strøk er imidlertid de aller fleste europeere enige om at 50 kilometer i timen er passende maksimalhastighet. Kun i Polen er det lov å kjøre i 60 kilometer i timen i byen.

Du finner hele oversikten over de europeiske fartsgrensene her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer