Norge rundt med røde skilter

Skal du kjøre en uregistrert bil, kan du få tildelt dagsprøvekjennemerker for den aktuelle strekningen og tidsrommet. Reglene for bruk er klare og strikte, og bryter du disse venter både bøter og utestengelse.

Norge rundt med røde skilter
Publisert

Det er Statens Vegvesens trafikkstasjoner som leier ut dagsprøvekjennemerker (prøveskilt). Disse kan du få leie på dagsbasis når et kjøretøy skal flyttes, prøves, demonstreres eller kjøres i forbindelse med registrering. Du kan ikke bruke prøveskilter til å frakte personer eller gjenstander uten spesiell tillatelse.

Hva kreves for å få prøveskilter?

Ved tildeling av prøveskilter må du oppgi formål med flyttingen av kjøretøyet og den eksakte strekningen du skal kjøre. I tillegg må du vise vognkort, evt. Chassisnummeret på bilen. Deretter blir det vurdert om man får prøveskilter for en eller flere dager. Per dag koster dette deg 150,- kroner inkludert ansvarsforsikring.

Bilforhandlere får stort sett leie prøveskilter på åremål. Her gjelder imidlertid regelen om at en og samme person ikke kan kjøre den samme bilen i over 24 timer.

Misbruk

Ved tildeling av prøveskilter får man en kjøreseddel som må kunne fremvises sammen med evt. Vognkort og førerkort dersom man blir stoppet av politiet.

Jurist ved Oslo Politikammer, Inger Andreassen opplyser:-Misbruk, det vil si brudd på overnevnte regler, fører til inndragning av prøveskiltene på stedet, og bilen regnes for å være uten skilter. Man vil også motta en bot, normalt cirka 1.500,- kroner. Dette beløpet gjelder ved de vanligste overskridelsene som er bruk av skilter som er utgått på dato, eller kjøring utenfor avtalt område.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer