Ny målemetode for utslipp på bil:

Norge skroter måle-metode for utslipp

Kritiserte NEDC erstattes av WLTP.

NY MÅLEMETODE FASES INN: Fra 1. september 2017 til 1. september 2019 skal ny målemetode for utslippsdata på bil introduseres i Norge. Foto: Frank May / NTB Scanpix
NY MÅLEMETODE FASES INN: Fra 1. september 2017 til 1. september 2019 skal ny målemetode for utslippsdata på bil introduseres i Norge.
Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er en ny målemetode, som innebærer at CO2-utslippsdataene blir mer realistiske. Vi antar at de fleste bilmodeller vil få målt 10-25 prosent høyere verdier, sammenlignet med dagens målemetode.

Det sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Vegdirektoratets kjøretøyseksjon, til Dinside.

Vi har flere ganger kommentert at bilavgiftene i dag er basert på kunstig lave oppgitte utslipp for de komponentene som er relatert til CO2- og NOx-utslipp.

Innføries fra i høst

Det var Bilnytt.no (krever innlogging) som tirsdag skrev om hvordan den nye målemetoden skal innføres i Norge fra høsten av.

I en kommentar fra fra stats-sekretær i Finansdepartementet Brage Baklien (Frp), som Dinside har mottatt via departementets kommunikasjonsenhet, presiseres det at det fortsatt er CO2-utslipp målt etter gjeldende målemetode, som skal benyttes ved avgifts-beregningen for alle biler ut 2018.

Det har lenge vært jobbet med den nye målemetoden, Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP). Vegdirektoratet antar at det nye regelverket blir vedtatt av EU i løpet av sommeren, og varsler allerede nå at de vil starte med å bruke metoden allerede fra 1. september i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer