Norges beste Drag-queen

Når Øyvor Jacobsens trår gassen i bånn stopper hjertet hennes og bilen når 480 km/t før du har lest ferdig denne setningen. I helgen kan hun bli europamester i dragracing på hjemmebane.

6000 hester tramper fra 0-400 på under 5 sekunder.
6000 hester tramper fra 0-400 på under 5 sekunder. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førstkommende helg arrangeres den fjerde delen av årets EM-runde i dragracing på Gardermoen utenfor Oslo. Dragracing er en forholdsvis liten sport her i Norge, men du skal ikke lenger enn over svenske-grensa før utøverne er store helter.

Kort fortalt går dragracing ut på å kjøre fortest mulig på en rett strekning på 402 meter (en kvart engelsk mile). I EM konkurreres det i syv ulike grener, fire bilklasser og tre for sykkel. Det råeste av det råe kalles Top Fuel.

Det er åtte år siden forrige gang vi kunne se en norske deltager i Top Fuel-klassen. Etter en pause på ti år er nå Øyvor Jacobsen tilbake og håper på å gå av med seieren i helgens EM-runde.

Formel1 blir en sinke

Jacobsens bil, eller Top Fuel Dragster som det heter, har rundt 6000 hestekrefter og gjør 0-100 på 1,2 sekund. Et race som går over 400 meter tar henne rundt 4,8 sekunder, og når hun passerer målstreken kjører hun i cirka 480 km/t.

Ofte skiller det kun et 1000-dels sekund mellom 1. og 2. plassen. Det hele avgjøres oftest i starten, og avhenger av førerens reaksjonstid. Med et trykk på mellom 4 og 7 G skal det likevel litt til å konsentrere seg. Faktisk er trykket så høyt at hjertet fysisk stopper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer