Bulker mindre

Norges tre verste rundkjøringer

Vi bulker mindre i rundkjøringer, men i tre av disse trafikkmaskinene på Østlandet smeller det støtt og stadig.

VERSTING: Her bulkes det mest. Bilder: NTB Scanpix og Dagbladet / Arkivfoto. Vis mer
Publisert

Rundkjøringer ble i sin tid innført for å bedre trafikkavviklingen og senke skaderisikoen i kryss. Men for norske bilister har det tatt lang tid og mange bulker å venne seg til å kjøre i disse trafikkmaskinene. Ikke minst har diskusjonen om hvordan man skal bruke blinklys i rundkjøringene vært et tema som har ødelagt stemningen i mange familieselskaper.

Færre bulker

Nå ser det imidlertid ut til at vi er i ferd med å venne oss til dette. I hvert fall tyder skadetallene på det. I 2013 fikk forsikringsselskapene inn 4.225 skademeldinger etter krasj i rundkjøringer. Siden har tallet gått jevnt og trutt ned. I fjor ble det bare registrert bare 2.565 krasjer. Det viser Trast-statistikken fra Finans Norge, som samler data fra alle forsikringsselskapene.

SJEKK PÅ FORHÅND: Med Google Street View kan du sjekke kjøremønsteret i rundkjøringene på forhånd. Det gir mindre stress når du kommer dit, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: Google Street View
SJEKK PÅ FORHÅND: Med Google Street View kan du sjekke kjøremønsteret i rundkjøringene på forhånd. Det gir mindre stress når du kommer dit, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: Google Street View Vis mer

Skrekk-rundkjøring

Men fortsatt er det noen rundkjøringer som peker seg ut som verstinger – I hvert fall målt etter antall bulker. De tre verste ligger i Oslo og Drammen. Rundkjøringen i Sinsenkrysset i Oslo har, siden den ble åpnet 5. september 1957, vært et landskjent skrekkbilde på en vanskelig trafikkmaskin. Det er blitt fortalt mange historier om bilister fra landet som har kjørt inn i den store rundkjøringen og aldri kommet seg ut igjen.

Ifølge If forsikring har det dårlige ryktet vært vel fortjent. Ikke i noen annen rundkjøring i landet har bilistene bulket like mye.

Ryenkrysset verst

Skadebehandlerne i If har studert skademeldingene fra kundene som har bulket i rundkjøringer og funnet at Sinsenkrysset ikke lenger er verstingen. Ryenkrysset i Oslo har overtatt plassen som Norges mest krevende rundkjøring. Her bulkes det oftere enn i noen andre rundkjøringer i landet, ifølge If.

DET FINNES VERRE: Rundkjøringen i Swindon, England er beryktet. Det er lett å forstå hvorfor. Foto: NTB scanpix
DET FINNES VERRE: Rundkjøringen i Swindon, England er beryktet. Det er lett å forstå hvorfor. Foto: NTB scanpix Vis mer

På en god, eller dårlig, tredjeplass, kommer rundkjøringen under E18 på Brakerøya i Drammen. Denne er ikke like stor som de to andre, men tydeligvis vanskelig for bilistene å orientere seg i. Et hurtig feltskift inne i rundkjøringen for å komme seg i retning Oslo, fører til mange kollisjoner, ifølge Sigmund Clementz, informasjonssjef i If. Forsikring.

Han forteller at også Stavanger og Bergen har store rundkjøringer hvor det bulkes mye.

Uoversiktlig rundkjøring

- At Sinsenkrysset er degradert til en andreplass på denne lite trivelige statistikken, skyldes at det ryddet opp en god del i kjøremønsteret her de siste åra. Den er ikke lenger like uoversiktlig, sier Clementz.

Han forteller hvorfor Ryenkrysset, som også ligger i Oslo, har overtatt den lite hederlige plassen på toppen av listen over de versting-rundkjøringene.

GLEDELIG: - Nedgangen i antall bulker i rundkjøringene er gledelig. Er du usikker på hvordan du skal takle kjøringen i de mest trafikkerte områdene, bør du vurdere å kjøre kollektivt, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If. Foto: If
GLEDELIG: - Nedgangen i antall bulker i rundkjøringene er gledelig. Er du usikker på hvordan du skal takle kjøringen i de mest trafikkerte områdene, bør du vurdere å kjøre kollektivt, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If. Foto: If Vis mer

- Denne rundkjøringen på E6 er ett av navene i trafikken rundt Oslo. Det er svært stor trafikk her nesten hele døgnet og det er flere av- og påkjøringer foran, etter og midt inne i rundkjøringen. Selv om du er vant til å kjøre her, kreves det konsentrasjon i forkant for å finne riktig vei både inn og riktig felt ut av rundkjøringen, sier Clementz.

Mitt beste råd

- Felles for disse rundkjøringene er at du ikke kjøre gjennom dem på autopilot, selv om du er kjent her. De krever full konsentrasjon.

- Dersom du er usikker og nervøs på hvordan du skal takle kjøringen i disse områdene med stor trafikk, er mine beste råd følgende: Kjør kollektivt. Hvis du må kjøre bil, så sett deg inn i kjøreforholdene på forhånd. Sjekk kommunenes hjemmesider for meldinger om stengte veier og omkjøringer. Går du i tillegg inn på Google Street View, så får du gode bilder av hvordan det ser ut der du skal kjøre, sier Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer