VW-skandalen

Null kroner til norske eiere

Både tyske og nederlandske eiere har fått erstatning etter VWs diesel-skandale. Nå får britiske eiere 2,2 milliarder. Norske eiere får null.

150 000 NORSKE EIERE: I Norge er 150 000 eiere av VW, Audi og Skoda berørt av VWs juks med dieselmotorer. Mens eiere i flere andre europeiske land får erstatning, blir det null kroner til de norske eierne. Foto: Rune Korsvoll
150 000 NORSKE EIERE: I Norge er 150 000 eiere av VW, Audi og Skoda berørt av VWs juks med dieselmotorer. Mens eiere i flere andre europeiske land får erstatning, blir det null kroner til de norske eierne. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten avslørte en amerikansk test-organisasjon at Volkswagen-konsernet hadde manipulert sine dieselbiler, slik at de skulle klare de strenge avgasskravene i USA.

Fabrikken hadde installert et dataprogram som kjente igjen når bilene ble kjørt i avgasstest. Da ble motoren justert slik at utslippene av NOx, men også motoreffekten, ble kuttet. Vel ute på veien igjen, var alt tilbake til det normale med høye utslipp.

Jukset på testene

VW innrømmet til slutt at de hadde montert et dataprogram for å lure avgasstestene. Rundt 11 millioner biler over hele verden var berørt – åtte millioner av disse i Europa. De fleste bilene var av merket Volkswagen, men også mange Audi- og Skoda-modeller har denne motoren.

De berørte bilene har en 1,2, 1,6 eller 2,1 liters dieselmotor og bilene er produsert mellom 2009 og 2015.

40 000 til tyske eiere

I 2016 inngikk VW og de berørte eierne i USA et forlik på 25 milliarder dollar – eller 240 milliarder kroner etter dagens dollarkurs. Hver eier fikk rundt 40 000 kroner i erstatning. I tillegg ble bilene utbedret gratis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer