Fra Kina

Ny billig-Tesla

Nå lanserer Tesla en billigutgave av Model Y. Den har bakhjulstrekk, bygges i Kina og koster fra rett over 500 000 kroner.

FRA KINA: Tesla Model Y med bakhjulstrekk skal bygges på Teslas fabrikk i Shanghai i Kina. Bilene med firehjulstrekk kommer fra den nye fabrikken i Berlin.
FRA KINA: Tesla Model Y med bakhjulstrekk skal bygges på Teslas fabrikk i Shanghai i Kina. Bilene med firehjulstrekk kommer fra den nye fabrikken i Berlin. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til nå har Tesla Model Y blitt levert bare med firehjulstrekk. Fra starten ble bilene bygget på Teslas Gigafabrikk i Shanghai i Kina. Etter at en tilsvarende fabrikk åpnet i Berlin i vår, har alle de norske bilene kommer derfra.

Nå kommer det altså biler fra Kina til Norge igjen. Denne rimelige utgaven av Model Y har bare en motor og bakhjulsdrift. I tillegg har den litt mindre batteri og litt kortere rekkevidde enn utgaven med firehjulstrekk.

Likevel skal den klare opp mot 455 kilometer med 19-tommers hjul. Velger du de større hjulene på 20 tommer, mister du rundt 25 kilometer rekkevidde.

I tillegg hurtiglader den med maksimalt 150 kW, mot 250 kW i utgavene med firehjulstrekk. I praksis har ikke dette noen stor betydning.

FLERE FARGER: Fra fabrikken i Kina blir det flere farger å velge mellom enn svart og hvit, som er det som tilbys fra fabrikken i Tyskland. Foto: Tesla
FLERE FARGER: Fra fabrikken i Kina blir det flere farger å velge mellom enn svart og hvit, som er det som tilbys fra fabrikken i Tyskland. Foto: Tesla Vis mer

520 000 kroner

Prisen derimot er gunstig. Den starter på 520 000 kroner. Standard utstyr er blant annet Autopilot og såkalt premium-interiør med oppvarmet baksete og ratt, 13 høyttalere og to forsterkere.

Den har også bagasjerom både bak og foran på til sammen 2158 liter. Du vil også ha tilgang til noen flere farger enn det som tilbys fra fabrikken i Berlin. Der er det bare svart og hvit som kan leveres for øyeblikket.

Får moms

Ifølge Tesla Norge kan bilene som kommer fra Kina levers først fra januar. Det betyr etter at myndighetene har innført moms på elbiler. For Model Y med bakhjulstrekk betyr ikke det mer enn noen kroner i påslag. Momsen på 25 prosent skal beregnes av den summen som overstiger 500 000 kroner. Det betyr et påslag på 5000 kroner etter 1. januar.

GOD OG DÅRLIG: Tesla Model Y var med i Dagbladets store vintertest av elbiler i år. Der fikk den skryt for lang rekkevidde og hurtig lading, men minus for blant annet varmeapparatet. Foto: Mirva Kakko
GOD OG DÅRLIG: Tesla Model Y var med i Dagbladets store vintertest av elbiler i år. Der fikk den skryt for lang rekkevidde og hurtig lading, men minus for blant annet varmeapparatet. Foto: Mirva Kakko Vis mer

Model Y var med i Dagbladets store vintertest av elektriske biler i år. Der ble den satt på tøffe prøver på veier med snø og is og temperaturer rundt minus 10-15 grader.

Der ble konklusjonen følgende: «De sterkeste sidene til bilen er at den har den lengste rekkevidden av alle, den beste hurtigladingen, det laveste forbruket i kulde og den beste telefon-appen. Når det gjelder tradisjonelle egenskaper som varmeapparat og veiholdning på glatt vinterføre, taper bilen i forhold til de andre bilene i testen».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer