Grep på is

Ny merking av vinterdekkene

Siden 2012 har du sett et sånt merke på nye dekk som skal vise dekkets egenskaper. Nå får vinterdekkene også merking for grepet på snø og is.

GREP PÅ IS OG SNØ: De piggfrie vinterdekkene som nå er i butikken, har denne merkingen. I tillegg til våtgrep, støy og rullemotstand, viser den grepet på is og snø Foto: Nokian
GREP PÅ IS OG SNØ: De piggfrie vinterdekkene som nå er i butikken, har denne merkingen. I tillegg til våtgrep, støy og rullemotstand, viser den grepet på is og snø Foto: Nokian Vis mer
Publisert

Alle sommerdekk og piggfrie vinterdekk har siden 2012 hatt en EU-merking som viser dekkets grep på våt vei, støynivå og rullemotstand. Disse testene har vært utviklet spesielt for europeiske forhold og har vist seg ikke å gi et fullgodt svar på hvordan dekket presterer på norske veier. Ikke minst har støynivået ofte vist seg å være annerledes under kjøring på grov, norsk asfalt.

Den nye merkingen som nå er på plass, gir også informasjon om dekkets grep på snø og is.

For norske dekk-kjøpere er utvidelsen av dekkmerkingen spesielt kjærkommen, sier Kjetil Røssel, som er produktsjef i Nokian Norge:

Grep på snø og is

- Godt grep på våt vei er i praksis det motsatte av godt grep på is. Jo bedre dekket er på våt vei, jo dårligere er grepet som regel på is. Derfor har merkingen av våtgrepet på piggfrie vinterdekk hatt liten nytte for alle som kjøper disse dekkene. At vi nå får symboler som viser at dekket tilfredsstiller et minstekrav til grep på is og snø, i tillegg til støy, rullemotstand og våtgrep, vil gjøre det lettere for kjøperne å sammenlikne ulike alternativer. Det blir lettere å finne et dekk som passer ditt kjøremønster og behov, sier Røssel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer