IBIZA (DinSide Motor): Det er snart gått et halvt år siden vi prøvekjørte nye Audi A4 sedan og kunne formidle de positive inntrykkene på disse sidene. Nå er turen kommet til stasjonsvognen, eller Audi A4 Avant som er den klassiske betegnelsen.
Viktig nykommer
Med bakgrunn i den ovennevnte lanseringen samt påfølgende test av A4 sedan med toliters dieselmotor, forventet vi ingen nedtur i anledning lanseringen av stasjonsvognen - og det ble det da heller ikke. Vi fikk anledning til å prøvekjøre den nye stasjonsvognen, utvilsomt Audis viktigste bil i det norske markedet, med forskjellige motoriseringer og utstyrsnivåer.
Mye å velge i


I første omgang blir åtte versjoner tilgjengelige i Norge, men etter hvert kommer ut stort antall kombinasjoner av drivstofftype, transmisjon og for- eller firehjulsdrift til å bli tilgjengelige (se tabell nederst i artikkelen).
Tøff og elegant design
A4 Avant er etter vår mening designmessig vellykket og selv om stasjonsvognsilhuetten nødvendigvis fremstår som tyngre enn sedanens linjeføring, synes vi lasteavdelingen bak er blitt helhetlig integrert på en elegant måte. Forfra og skrått forfra ser bilen unektelig tøff ut, særlig med xenonlys som tilleggsutstyr med de tilhørende diodene som fungerer som kjørelys. Bilen er noe lavere og tydelig bredere enn forgjengeren og har betydelig bredere sporvidde. Dette bidrar til den aggressive og noe sammenkrøpne fremtoningen - samtidig som den bidrar til de forbedrede kjøreegenskapene.
Stor og velbalansert
Vi har tidligere gitt en inngående beskrivelse av forskjellene mellom forrige generasjon A4 (internkode B7) og den nye (B8). Lenke til disse artiklene finner du nederst. Hovedpunktene er de økte dimensjonene og relativt bedre plassforhold samt den endrede vektfordelingen og økte akselavstanden som resulterer av det kraftig reduserte fremre overhenget.
Romslig

Også stasjonsvognen er selvfølgelig større enn sin forgjenger og plassforholdene oppleves som gode både foran og bak selv om økningen i bakseteplass er relativt moderat tatt i betraktning at bilen er blitt 12 centimeter lengre. De "vitale målene" er nå: Lengde: 470,3 centimeter. Bredde: 182,6 centimeter. Høyde: 143,6 centimeter. Akselavstand: 280,8 centimeter.
Mens forrige generasjon A4 lå et godt stykke bak de store bilene i mellomklassen som Ford Mondeo, Opel Vectra og VW Passat, er nå plassforholdene kommet opp i samme divisjon selv om bilen ikke er fullt så romslig som de nevnte plassreferansene. Men den slår i hvertfall premium-konkurrentene BMW 3-serie og Mercedes C-klasse.
Funksjonelt

Den elegante designen med sterkt skrånende bakrute gjør på den ene siden at bilen ser lite varebil-aktig ut, men det gjør også at det store bagasjerommet får begrenset lastelengde over bilens skulderhøyde. Imidlertid er volumet høyst akseptabelt - 490 liter med baksetene i bruk, ifølge Audi, og med de smarte løsningene med stag og rullebånd som flyttes på skinner (ekstrautstyr som dessverre er noe tungvint i bruk - som på A6), samt dobbel og vendbar bunn, er lasterommet svært funksjonelt og anvendelig.
Mange motorer
Vi kjørte nye A4 Avant med flere forskjellige motorer uten at vi skal gå for mye i detalj på de enkelte maskinene her. De gir alle tilfredsstillende ytelser, og de kraftigste alternativene inntil videre (3.2 FSI bensin og 3.0 TDI diesel), sørger for heftige ytelser som gjør det mulig å teste understellet og kjøreegenskapene; begge deler klart forbedret i forhold til utgående A4.
Fin med bensin

Vi lot oss mest imponere av den kraftfulle og kultiverte bensinmotoren med 1,8 liter slagvolum, turbo og direkte innsprøytning (1.8 TFSI) som yter 160 hestekrefter - fra 4.500 til 6.200 omdreininger - og et kraftfullt dreiemoment på 250 newtonmeter, tilgjengelig hele veien fra 1.500 til 4.500 o/min, en utstudert motorkarakteristikk som gir en kjøreopplevelse av de sjeldne for kategorien og som gjør at vi for vår del ville valgt denne motoriseringen fremfor den - for øvrig utmerkede - 2.0 TDI med 143 hestekrefter.
God på veien
Under prøvekjøringen merket vi ingen nevneverdig forskjell i forhold til sedanen når det kommer til kjøreegenskaper. Det betyr kvikk svingvillighet, presis og god styring, stort sett bra veigrep og fin balanse som gir en betydelig økt grad av kjøreglede i forhold til det man kunne oppleve med forrige generasjon Audi A4.
Kreftene utfordrer

Vi noterte imidlertid merkbare kraftreaksjoner i styringen ved gasspådrag med retningsendring, både med den forhjulsdrevne 2.0 TFSI 211 hk-versjonen og selv med den foreløpige grunnutgaven med den nydelige 1.8 TFSI-motoren (160 hk). Det er sannsynlig at forflyttingen av masse bakover har gjort det til en noe større utfordring for Audi-ingeniørene å få fullt grep på forhjulene. Under normal kjøring vil imidlertid ikke dette fremstå som verken noen sjenanse eller noe problem, og med den fine balansen er understyringstendensene greit holdt i sjakk. Vi kjørte også den fabelaktige 3.0 TDI med S-line utstyrsnivå - den har Quattro firehjulsdrift som standard (antakelig lurt av Audi tatt i betraktning de 240 hestekreftene og 500 newtonmetrene), og den sitter "som støpt" på veien både rett frem og i svingene.
Laaang utstyrsliste

Som for sedanen gjelder for Audi A4 Avant et relativt beskjedent utstyrsnivå i grunnversjon; smørbrødlisten over tilgjengelig utstyr er desto mer imponerende. A4 har nå muligheten for å bli utstyrt med avansert sikkerhets- og komfort-utstyr som tidligere var forbeholdt A6 og A8. Eksempler: 19-toms felger, MMI-multimedia og informasjonssystem med dreiehjul, ryggekamera, Bang&Olufsen lydanlegg og Drive Select, som gjør det mulig å endre kjørekarakter og oppsett på understell, girutveksling og styring.
Etter prøvekjøringen var vi meget godt fornøyd med førsteinntrykkene og gleder oss til å ta nye A4 Avant på en grundigere test.
De første versjonene av A4 Avant blir tilgjengelige i Norge i mai. Flere utgaver - både rimeligere og dyrere - blir tilgjengelige i løpet av sommeren og høsten.
Importøren satser på å få solgt totalt 2.500 A4 i alt i år - problemet blir antakelig å få tak i nok biler...