Førerkort

Ny ordning

Dette blir mye enklere.

NY LØSNING: Hverdagen til dem som trenger helseattest for å fornye førerkortet, kan bli mye enklere. Foto: Øystein B. Fossum
NY LØSNING: Hverdagen til dem som trenger helseattest for å fornye førerkortet, kan bli mye enklere. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

En ny løsning fra Helsedirektoratet, i samarbeid med Statens vegvesen, kan gjøre hverdagen enklere for nærmere 200 000 nordmenn.

Fram til nå har det vært slik at dersom du må ha helseattest for å få fornyet førerkortet, måtte du ha møtt opp på trafikkstasjonen eller sendt attesten per brev.

Dette gjelder yrkessjåfører og andre som har lastebil- og bussklasser (C1, C, D1, D), sjåfører over 80 år og sjåfører som har tidsbegrenset førerett av helsemessige årsaker. forklarer Helsedirektoratet på sine nettsider.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Slipper å møte opp

Med den nye løsningen gjøres det digitalt.

Fastleger kan med et tastetrykk sende en digital helseattest til Statens vegvesen, og du kan fornye førerkortet ditt digitalt ved å logge inn på vegvesenets nettsider.

- Digital helseattest er underlagt like strenge rutiner som ved mottak og behandling av helseopplysninger på papir. Det er helseattesten som sendes digitalt, ikke helseopplysningene. Personvernet er derfor godt ivaretatt, sier Bodil Rønning Dreyer, divisjonsdirektør i Statens vegvesen, i en pressemelding.

På sikt vil på sikt vil de aller fleste av dem som trenger helseattest kunne fornye førerkortet uten å måtte møte opp fysisk på en trafikkstasjon

Rulles ut

I første omgang vil den digitale løsningen være tilgjengelig for noen, men ikke alle, av landets 4900 fastleger, opplyser Helsedirektoratet.

Årsaken er at ikke alle leverandører av elektronisk pasientjournal (EPJ) har gjennomført nødvendige systemendringer som gjør det mulig for legene å laste ned og sende digital helseattest til Statens vegvesen.

- Leger som ønsker å ta i bruk den digitale helseattesten kan kontakte sin EPJ-leverandør for å forhøre seg om løsningen blir tilgjengelig på deres kontor, forklarer direktoratet på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer