Ny Primera: Trinnløs Nissan i 6 steg

Allerede 22. september i fjor kunne DinSide avsløre at Nissan var i ferd med å utvikle en trinnløs gearkasse for større personbiler, sannsynligvis en Primera. Nå er gearkassen ferdig konstruert, og det er ingen tvil -- den kommer i neste generasjon Primera til høsten.

Ny Primera: Trinnløs Nissan i 6 steg
Publisert

CVT er en forkortelse for "Continously Variable Transmission" - på godt norsk oversetter vi det med trinnløs gearkasse. Men den nye gearkassen til Primera blir trinnløs -- med muligheten for å velge "faste" utvekslinger.

Dermed skal det være duket for både morsom og sparsom kjøring. Kombinert med en ny magermotor på 1,8 liter har Nissan lovet reduskjoner i forbruket på nærmere 20 prosent -- slik vi skrev i vår artikkel den 22. september. (Artikkelen det refereres til kan du lese her.)

Fremtidens løsning?

Flere bilprodusenter vurderer trinnløse gearkasser -- eller gearkasser med flere utvekslinger som muligheter for å redusere drivstofforbruk og støy. Blant annet har Audi uttalt at 6-trinnskasser og CVT er satsningsområde, vil du lese mer om dette kan du klikke her.

Nissan kaller sin gearkasse for "Hypertronic CVT", og har som fordel helt trinnløse (og dermed umerkelige) gearskift. Normalt fungerer dermed gearkassen som en hvilken som helst automatkasse med Park - Revers - Nøytral (Fri) - Drive og Lavgear. I tillegg finnes en sjaltegate til venstre for "P-R-N-D-L"-sporet, der du ved å skyve gearspaken for- eller bakover kan velge mellom 6 faste utvekslinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.