Noe for UP?

Ny radar gir mobil- og beltebot

En ny type radar, som både kan gi deg fartsbot, ta deg for mobilbruk og manglende bruk av sikkerhetsbelte, er under utprøving.

LASERMÅLING: Er du redd for at du er litt over fartsgrensa når du kjører forbi en fotoboks? Dette kommer du unna med. Bilder: NTB. Manus: Øystein Bergrud Fossum. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

I dag er det Statens vegvesens fotobokser og UPs laserutstyr som er politiets våpen mot fartssyndere. I tillegg er politibiler med utstyr for fartsmåling en viktig ressurs. Brudd på reglene mot bruk av mobiltelefon bak rattet og manglende bruk av sikkerhetsbelte, avsløres som regel ved bruk av en bemannet politipost med kikkert.

Avslører belte og mobil

I disse dager testes imidlertid en ny type radar som både kan måle fart, avsløre mobilbruk bak rattet og manglende bruk av sikkerhetsbelte.

Det er det EUs trafikksikkerhetsorgan European Transport Safety Counsil (ETSC) som forteller dette. Utprøvingen er det spanske trafikkmyndigheter, Spanish directorate-general for traffic (DGT), som står for. Dersom alt går etter planen, kan utstyret tas i vanlig bruk allerede på slutten av 2020.

Trucam II, som radaren heter, er liten, veier bare to kilo, og kan flyttes og installeres hvor som helst – også på motorsykler ifølge spansk politi. Den bruker også Lidar-teknologi, noe som skal gjøre den svært presis. Den kan avsløre fartsovertredelser på opptil en kilometers avstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.