Ny rapport: Den farlige motorsykkelen?

Lite hyggelig lesning for oss som liker å ferdes på to hjul: Ferske tall fra Statens vegvesen viser at dødsrisikoen er 20 ganger høyere ved motorsykkelkjøring enn når du kjører bil.

Ny rapport: Den farlige motorsykkelen?

Dette går frem av en rapport Statens vegvesen i Vestfold offentliggjorde tirsdag. Rapporten har analysert 50 mc-ulykker i årene 1998 og 1999 for å prøve å finne hvilke årsaker som ligger bak.

R-sykler igjen…

Ulykkesfrekvensen er i høy grad avhengig av motorsykkelmodell: Ikke overraskende er det de såkalte R-, eller Racingsyklene som topper ulykkesstatistikken. Disse er blant annet kjent for sine ekstreme fartsegenskaper.

Gode sykler, dårlige syklister?

Allikevel legger ikke rapporten skylden på en bestemt type motorsykkel. De aller fleste ulykkene skyldes menneskelig svikt, feilbergning og overmot:

Hele 94 prosent av ulykkene skjedde på tørr, bar asfalt, og ingen av ulykkene skyldes feil på veidekket.

I 74 prosent av tilfellene var farten for høy -- 20 prosent av ulykkessyklene hadde en fart over det dobbelte av tillatt fartsgrense på stedet!

72 prosent av førerne hadde en fartstid på under et halvt år på den aktuelle motorsykkelen. Oppsiktsvekkende 45 prosent hadde ingen erfaring med sykkelen overhodet, all den tid kjøretøyet enten var lånt eller stjålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer