Er elbilen miljøvennlig?

Ny rapport slår hull på elbil-myte

Det er en rapport fra Bloomberg New Energy Finance som viser at å kjøre elbil er bedre for klimaet - også der hvor strømmen kommer fra fossile kilder.

RENEST OGSÅ PÅ KULL: Studien fra Bloomberg konkluderer med at elbil har en klar utslippsfordel fremfor bensin- og dieselbiler også der kraftverkene går på fossilt brensel, og at fordelen bare vil øke i fremtiden. Bildet viser elbilen Tesla Model 3. Foto: Tesla
RENEST OGSÅ PÅ KULL: Studien fra Bloomberg konkluderer med at elbil har en klar utslippsfordel fremfor bensin- og dieselbiler også der kraftverkene går på fossilt brensel, og at fordelen bare vil øke i fremtiden. Bildet viser elbilen Tesla Model 3. Foto: Tesla Vis mer
Publisert

I rapporten fra Bloomberg NEF (BNEF), som er basert på en nylig gjennomført studie, heter det blant annet at elektriske biler er bedre for miljøet enn tradisjonelle bensinbiler.

De legger til at den fordelen elbilene har, vil bli større etter hvert som en stadig større andel av elektrisiteten kommer fra fornybare kilder, som vann-, vind- og solkraft.

Fordelen vil øke

Studien dekker de største bilmarkedene i verden, som Kina, USA, Japan, Tyskland, Storbritannia og Frankrike. De to sistnevnte har den reneste energimiksen av de seks, mens Kina fortsatt har den «skitneste» - selv om den asiatiske giganten gjør store fremskritt mot å gjøre en stadig større andel av sin kraftproduksjon bærekraftig.

Ifølge rapporten var utslippene av karbondioksid i fjor jevnt over cirka 40 prosent lavere fra batterielektriske biler enn fra bensin- og dieselbiler (såkalte «fossilbiler»), logisk nok med størst fordel i Frankrike og Storbritannia, og minst - men stadig økende fordel - i Kina.

Stadig renere strøm

- Når en bil med forbrenningsmotor ruller av samlebåndet, er utslipp per kilometer allerede definert, sier en analytiker hos BNEF, - men for en elbil vil dette utslippet fortsette å reduseres etterhvert som strømnettet blir renere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer