I rapporten fra Bloomberg NEF (BNEF), som er basert på en nylig gjennomført studie, heter det blant annet at elektriske biler er bedre for miljøet enn tradisjonelle bensinbiler.
De legger til at den fordelen elbilene har, vil bli større etter hvert som en stadig større andel av elektrisiteten kommer fra fornybare kilder, som vann-, vind- og solkraft.

Fordelen vil øke
Studien dekker de største bilmarkedene i verden, som Kina, USA, Japan, Tyskland, Storbritannia og Frankrike. De to sistnevnte har den reneste energimiksen av de seks, mens Kina fortsatt har den «skitneste» - selv om den asiatiske giganten gjør store fremskritt mot å gjøre en stadig større andel av sin kraftproduksjon bærekraftig.

STOR OVERSIKT: Så langt kjører elbilene
Ifølge rapporten var utslippene av karbondioksid i fjor jevnt over cirka 40 prosent lavere fra batterielektriske biler enn fra bensin- og dieselbiler (såkalte «fossilbiler»), logisk nok med størst fordel i Frankrike og Storbritannia, og minst - men stadig økende fordel - i Kina.

Stadig renere strøm
- Når en bil med forbrenningsmotor ruller av samlebåndet, er utslipp per kilometer allerede definert, sier en analytiker hos BNEF, - men for en elbil vil dette utslippet fortsette å reduseres etterhvert som strømnettet blir renere.

Dette må du tenke på ved valg av ladekabel
Det forventes at «nullkarbon»-strømproduksjon kommer til å øke fra 38 prosent i 2018 til 63 prosent i 2040, dette ifølge prognoser fra BNEF. Samtidig legges det til grunn at teknologisk fremgang også på forbrenningsmotor-fronten, vil føre til en årlig reduksjon på 1,9 prosent av CO2-utslipp også fra fossilbilene, noe som uansett er vesentlig langsommere enn det som er prognostisert for elbilene.
Og batteriproduksjonen...?
Mange vil innvende at studien, som er basert på en «brønn-til hjul-analyse», ikke tar utslipp fra produksjonen med i beregningen (livssyklus-analyse). Produksjonsprosessen for fossilbiler fører nemlig til gjennomgående lavere utslipp enn tilsvarende for batteripakke pluss elbil, har flere studier vist. Rett som det er dukker det opp artikler som tar for seg produksjonen av elbilbatteriene - isolert sett - og den forurensningen denne prosessen medfører.

Ifølge en omfattende metastudie fra Brussels frie Universitet, ledet av Dr. Maarten Messagie og publisert i 2017, er likevel ikke utslippene fra batteriproduksjon inkludert utvinning av råmaterialer tilstrekkelig til å veie opp for fordelen elbilene vil fortsette å ha i løpet av sitt øvrige livsløp, selv i land med mye kullkraftgenerert strøm, som Polen.
Siste ord er nok ikke sagt i debatten, og det blir spennende å følge med på studiene som kommer idet første generasjon moderne elbiler når slutten av sin «levetid».
